szerző:
hvg.hu

Egy ausztrál kezdeményezés blokkolná az illegális tartalmak hozzáférését. Az eredetileg önkéntesnek szánt rendszer, úgy tűnik, kötelező érvényű lesz a kontinensen.

Az Ars Technica értesülései szerint a ausztrál internetbiztonsági kezdeményezés (Cyber-Safety Plan) az illegális tartalmak mellett a gyerekek számára tiltott pornográf oldalak hozzáférését is blokkolná. A rendszert most tesztelik, és a fejlesztésben érintett mérnökök szerint nem lehet majd kibújni az állami szintű szűrés alól.

Az ausztrál kormány a tavalyi év során jelentette be a kezdeményezést, amelyre összesen 189 millió ausztrál dollárt (több mint 25 milliárd forintot) fordítottak. Ebből a pénzből állítják üzembe azokat a szűrőrendszereket, amelyeket az internetszolgáltatóknak kötelező jelleggel kell működtetniük. A szolgáltatók az ausztrál kommunikációs és médiahatóság (ACMA) hivatalos feketelistájáról tájékozódhatnak a tiltott tartalmakról.

A bejelentést óriási felháborodás követte, ennek ellenére a kormány februárban megkezdte a rendszer első tesztjét Tasmániában. Akkor az ACMA közleményben jelezte, hogy a szűrők alapértelmezetten be lesznek kapcsolva, de a felhasználóknak lehetőségük nyílik rá, hogy egy kérvény segítségével kiléphessenek a tartalom-védelmi programból.

Úgy tűnik, ez csak részben volt igaz. Mark Newton, az Internode nevű cég hálózati mérnöke a Computerworldnek nyilatkozva azt mondta: a felhasználók kiléphetnek ugyan a gyerekekre vonatkozó szűrési feltételek alól, ám a fő feketelista – amely az ausztrál kormány által meghatározott illegális tartalmakat sorolja fel – rájuk is érvényes marad.

„Amit a kormány illegális tartalomnak könyvel el, az úgy is marad” – magyarázta a szakember. „Ha pedig megvan a szükséges infrastruktúra, hogy ezeket a tartalmakat szűrjék, akkor az alól nem lehet majd kibújni.”

Az ausztrál kommunikációs miniszter szóvivője megerősítette, hogy a szűrés kötelező jellegű lesz minden ausztrál állampolgár számára.

A kérdés nagy vihart kavart, s a felhasználók azóta találgatják, milyen tartalmak kerülnek majd fel a feketelistára. A szűrést annak ellenére vezetik be, hogy az ausztrál kormány felkérésére készített 2006-os tanulmány kimutatta: az internetszolgáltatók szűrése költséges, ám nem elég hatékony.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

YouTube videókat szűr a Google

A Google a jövőben szűri a szerzői jogvédelem alá eső YouTube videókat, válaszként az internetes videó megosztó oldal ellen legtöbbet felhozott érvre - a szerzői jogok lábbal tiprására.

techline.hu Tech

Tesztelik a YouTube videószűrőjét

A Google bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a szerzői jog által védett klipek és videók szűrésére készített alkalmazás tesztelését a YouTube videomegosztón, melyet tavaly vásárolt meg a keresőóriás.

Bari Máriusz Világ

Kampányolás: tartalomszűrés, ebédmeghívás, 17 millió dollár?

A júliusban lezárult, internetes támogatású demokrata kampányolás után a YouTube videoportál és a CNN hírcsatorna szeptember 17-re tűzte a republikánus elnökjelöltek vitáját. Steve Grove, a YouTube politikai és hírrészlegének vezetője forradalminak tartja az internetes videok használatának bevezetését, a médiablogok nagy része inkább kétkedéssel figyeli a politikusok internetes szárnypróbálgatásait.

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Meghalt a Celtic Glasgow BEK-győztes csapatkapitánya

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

Lesújtottak a világ első "törvényen kívüli" tengeri lakhelyére Thaiföldön

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés