szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A teljes Windows tettre kész elindítása olykor perceket is igénybe vehet.

A teljes Windows tettre kész elindítása olykor perceket is igénybe vehet. Ha csak a levelezésre vagyunk kíváncsiak, vagy elolvasnánk a friss híreket, cikkeket a weben, ahhoz ezt nem kell feltétlenül kivárnunk.

A bekapcsolás után másodpercekkel már böngészhetünk

A Presto segítségével azonban szinte minden fontos funkcióhoz hozzájuthatunk 10-15 másodperc alatt (értelemszerűen itt nem arról van szó, hogy ennyi idő alatt jelenik meg a felület, hanem arról, hogy pár másodperc múlva már dolgozhatunk). Levelezhetünk, böngészhetünk, cseveghetünk Skype-on, hallgathatunk zenét, nézegethetünk képeket, sőt, még dokumentumaink szerkesztésére és játékra is mód nyílik. Ettől még persze nem kell megszabadulnunk a Windowstól sem, ha arra van szükségünk, továbbra is megtaláljuk a gépen, ám az alap funkciókat sokkal gyorsabban használatba vehetjük, a Presto segítségével.

Programok telepítése és indítása

A rendszer tulajdonképpen a Xandros Linux (valamikor régen Corel Linuxnak indult) karcsúsított változata, amely egy boot-manager segítségével “beül” a Windows elé, így a gép bekapcsolásakor választhatunk, hogy a Windows minden funkciójára szükségünk van, vagy beérjük a Presto alap eszköztárával, cserébe a gyors rendszerfelállásért. Mondjuk ez az alap eszköztár azért elég bőséges, hiszen rengeteg Linuxos programot találunk a csomagban és továbbiakat tölthetünk le a rendszer kényelmes csomagkezelőjével.

A fájlkezelőben a Windows mappáit is elérjük

A Presto bétája jelenleg ingyen letölthető a készítők oldaláról, de április 13-tól már 20 dollárt kell majd fizetni érte.
Azt, hogy a módszer mennyire életképes, a felhasználók fogják eldönteni, mindenesetre nem a Presto az egyetlen ilyen “gyorsindítós” megoldás. Több laptopgyártó is gondolkodik saját fejlesztésekben.

Telepítés, használat
A Presto telepítése egyszerű, a letöltött Windowsos telepítővel néhány kattintással a gépre varázsolhatjuk. Ettől kezdve minden indításnál választhatunk, melyik rendszert szeretnénk használni. Sajnos a bétában nincs magyar billentyűzetkiosztás, de a végleges változatban lesz lokalizációs lehetőség. Az új alkalmazások telepítése is gyerekjáték.

Rengeteg letölthető kiegészítő

Mivel a Presto a Xandrosra, az pedig a Debianra épül, a rendszer sebessége nagyon gyors, még régebbi konfigurációkon is.

A kérdés csak az, hogy ha már egy - szinte - komplett Linux ücsörög a gépünkön és annak a használatával nincs is semmi bajunk, többletfunkciókra pedig nincs szükségünk, akkor tulajdonképpen minek is tartanánk meg a Windowst a gépen (hacsak nem a legújabb 3D-s játékok futtatására)? Persze az ellenkezője is igaz: megéri-e a gyorsabb bootolás, hogy Windows helyett Linuxon dolgozzunk?


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A Linux történelme

Bármilyen hihetetlen, a Linux lassan tizennyolc éves lesz – és ez egy...

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

Betiltják a dohányzást a milánói köztereken

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé

1954-nek állít emléket az új Jaguar sportkupé