szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Persze ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvannak a maga kedvencei, így most nem is az ingyenes felhozatalt vettük...

Persze ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvannak a maga kedvencei, így most nem is az ingyenes felhozatalt vettük nagyító alá, hiszen azt kockázat nélkül kipróbálhatja bárki, hanem a fizetős játékok között bóklásztunk. Az alábbiakkal szerintünk nem fürdik be senki, aki egy adott stílust keres, de persze azért így sincs rá garancia, hogy mindenkinek egyezik az ízlése a miénkkel. A lényeg: nekünk ezek a játékok tetszettek a legjobban a kipróbáltak közül, és ha most pár napig nem lesznek cikkek az oldalon, az is ezeknek a játékoknak köszönhető (azért ez persze nem fordulhat elő… máris folytatom, csak megint megtámadták a kertemet a zombik).

GT Racing
Jelenleg, ha az embernek egy kis autóversenyzésre támad kedve, a legjobb választásnak a GT Racing tűnik. Temérdek választható típus, változatos pályák (várostól a versenypályáig), karrierépítés vagy azonnali játék, mindez látványos 3D grafikába burkolva. Kell ennél több?

Az irányítást teljesen testre szabhatjuk, szinte mindent automatizálhatunk, ha akarunk, kihasználhatjuk a mozgásérzékelőt, vagy éppen a pedálokat tesszük oda a képernyőn, ahová nekünk jólesik. Ráadásul 5 dolláros árával még csak nem is számít a legdrágább autóverseny játéknak, és ha még nem említettük volna, akkor bizony belső nézet is van verseny közben (sajnos nem játék közben állítható, hanem előre ki kell választanunk a kameraállást a beállítások között).

Driver
Ha már úgyis a vezetésnél tartunk, jöjjön még egy autós játék, ám ezúttal nem a versenypályán, hanem négy teljesen bebarangolható városban kell szolgálatot teljesítenünk, mégpedig sofőrként a maffia kötelékében. Értelemszerűen nem a nagyi fuvarozását bízzák ránk (hacsak nem sántikál valami nagyon rosszban éppen a nagymama), hanem ennél komolyabb feladatokat: csomagszállítás, konkurens üzletek kirakatainak betörése stb. Mindezt a rendőrség értelemszerűen nem nézi jó szemmel, és ha mi magunk nem törjük ronccsá az autót, akkor majd ők gondoskodnak róla.

Aki ismerte a PC-s Drivert, annak mindez teljesen ismerős lesz, aki nem, annak feltétlenül ki kell próbálnia. A küldetések mellett mind a négy városban szabadon autókázhatunk, már persze ha végigvittük az adott városokhoz tartozó összes küldetést… Rengeteg hangulatos átkötő videó, remek grafika és élvezetes játék: avagy a PC-s Driver immár iPhone-on is, 5 dollárért.

Monopoly
Maffiaügyek után mi más jöhetne, mint az ingatlan business. A Monopolyt mint játékot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Számtalan család tölt órákat a konyhaasztal mellett, miközben próbálják egymást megkopasztani és szállodabirodalmat kiépíteni, vagy irányításuk alá vonni a várost.

Az iPhone-os/iPod Touch-os változat ugyanez, csak kis képernyőn, és persze akkor is tudjuk játszani, ha egyedül vagyunk, a telefon által irányított játékos ellen. Dobunk a kockával, lépünk, vásárolunk, építünk, szerencsekártyát húzunk, csak mindezt virtuálisan, zsebméretben. Középáras termék, 5 dollárt megér, már persze kellő angoltudás birtokában, mivel magyarul sajnos nem adták ki.

Brothers in arms 2: Global Front és Modern Combat: Sandstorm
Egy kalap alá vesszük a kettőt, bár valójában két ellenkező korszakban játszódnak. Ám mindkettő FPS, mindkettő fantasztikus 3D grafikával érkezik, mindkettőt lehet multiplayer módban, akár interneten keresztül is játszani, illetve mindkettőnek van egy kerettörténete, amelyen keresztül végigmehetünk a kampányokban.

A Borthers in arms 2 amolyan COD 2 iPhone-ra, a Sandstorm pedig a modern hadviselés világába vezet, COD 4 stílusban. Mindkettő nagyon jól sikerült és viszonylag könnyen kezelhető az iPod Touch-on/iPhone-on, bár elsőre azért szokni kell az FPS irányítást a kis képernyőn. Előbbi 7, utóbbi 5 dollárba kerül, így szelektálhatunk az ár, vagy a hadszíntér között is, ha csak az egyikbe szeretnénk beruházni.

Cogs
A Cogs egy rendkívül hangulatos logikai játék, amelyben fogaskerekeket és csöveket kell megfelelően elrendeznünk, a régi jó tologatós puzzle alapjaira építve. A játék kivitelezése zseniális, a 3D-s feladványokat is kényelmesen lehet kezelni (két ujjal tudjuk forgatni a tárgyakat). Az alapverzió 1 dollárba került, így ha kedveljük ezt a stílust, feltétlenül érdemes megvásárolni a játékot.

Ha nem lenne elegendő az alapváltozat 10 puzzle feladványa (ha szeretjük az ilyet, akkor nem lesz elég), akkor további 30 feladványt vásárolhatunk a játékon belül, amelyekkel összességében akár több órányi időt is el tudunk tölteni, ugyanis nem éppen egyszerűek, ráadásul több játékmód közül is választhatunk.

Flight Control
A Flight Control mindössze 1 dollárt kóstál, cserébe viszont eszméletlenül szórakoztató játék. No, nem első ránézésre, mert akkor éppen dögunalmasnak tűnhet, ráadásul a téma sem olyan egetverő: légi irányítóként kell tevékenykednünk. Szóval az eleje unalmas kicsit, ujjunkkal rajzolhatjuk meg a különféle típusú repülők és helikopterek leszállási útvonalát, igyekezvén elkerülni az ütközéseket.

Az első pár perc még könnyű, ám azután a játék „bekeményít”m és ha bírjuk 2-3 percen át, akkor már igencsak koncentrálnunk kell, hogy mindenki épségben földet érjen.
Nem kiemelkedő, de ízléses és stílusos grafika jellemzi. Simán el lehet vele ütni unalmas perceinket.

Plants vs. Zombies
Korábban már az év (2009) leglököttebb játékának tituláltuk a Plants vs. Zombies asztali változatát, és hát a játék lényege iPhone-on is maradt. Tényleg lökött az ötlet, hogy a virágos kertet megtámadó zombik seregét virágok segítségével verjük vissza, de nagyon stílusos a grafikai kivitelezés és szórakoztató az egész játék úgy, ahogy van.

Jelenleg 3 dollárért árulják, annyit szerintünk megéri áldozni rá, ha szeretjük ezt a játékstílust, esetleg kedveltük az asztali változatot, és bárhová szeretnénk magunkkal vinni.

Commodore 64
Ahogy arról annak idején mi is beszámoltunk, az iPhone-os C64 emulátor megjelenése nem volt éppen zökkenőmentes, miután az Apple erősen kifogásolta az emulátorban elérhető BASIC nyelvet.
Végül csak átjutott a szűrőn a Frodora épülő emulátor, és immár folyamatosan töltik fel hozzá az ingyenes, illetve megvásárolható egykori gyöngyszemeket. E cikk készültekor éppen azt rebesgetik, hogy hamarosan jöhet a Last Ninja sorozat is, de amíg az megjelenik az alkalmazáson belüli boltban (egy-egy játék amúgy 1 vagy 2 dolláros áron várásolható meg), addig sem kell nagy neveket nélkülöznünk: Boulderdash II, Alleykat, Uridium, Space Taxi, Micropose Soccer, Super Pipeline, Wizball stb. szerepel a vásárolható programok listáján, de ingyen is kapunk jónéhányat: Bruce Lee, Samurai Warrior, Laser Squad, Mancopter, Jupiter Lander, Lemans stb. Sajnos D64 fájlokat letölteni nem tudunk hozzá, mint mondjuk az Androidos Frodóhoz, de cserébe az irányításhoz szükséges gombokat minden egyes játékhoz külön „hozzáidomítják”, és trainereket is használhatunk, ha kicsit csalni akarunk egy-egy nehezebb játéknál…
Az irányítás a virtuális joystickkal meglepően kényelmes, bár azért könnyűnek éppenséggel nem mondanánk.

Egy ideig fizetős volt a program, de jelenleg ingyen letölthető az AppStore-ból, ám a játékok egy részéért (talán nem lep meg senkit, ha azt mondjuk, a jobbakért) bizony fizetnünk kell az alkalmazáson belül (természetesen ha már megvettünk egyszer egy játékot, akkor egy későbbi esetleges újratelepítés utána azt már ingyen tölthetjük le ismét).

StreetFighter IV
E mezőny legdrágább programja – általában 10 dollárért adják, de a cikk írásakor éppen 7-ért is beszerezhető – kétségtelenül klasszikus is egyben. A StreetFighter IV a verekedős játékok etalonjának is tekinthető, és az iPhone-os változat, ha nem is sikerült tökéletesre, a stílus rajongói számára még így is megéri. Sajnos mobil változatban nincs benne minden karakter, akiket az eredetiben megtalálunk, de így is ember legyen a talpán, aki az iPhone/iPod Touch változatban megtalálható nyolc karakter minden egyes mozdulatsorát megjegyzi.

Rengeteg látványos animáció, igazán jó hangulat, közepesre sikerült grafika és embert próbáló irányítás jellemzi a Streefighter IV-et, mégis, ha mobiltelefonon akarunk „verekedni”, mondhatni, megkerülhetetlen ez a játék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

iPhone OS 4.0 újdonságok

Az iPhone OS újdonságairól már régóta pletykáltak mindenfelé, a leginkább várt új funkció, a multitask engedélyezését...

techline.hu Tech

Intelligens otthon iPhone-nal

Control4 My House UIA Control4 My House UI az otthonunk főbb berendezéseinek irányítására szolgál, a légkondicionálón...

Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Jobb, ha nem ejti le: 110 ezer forintért javítják az új iPhone kijelzőjét

Ha már unják a cégnél a videós beszélgetést, lenne itt más, amit ki lehet próbálni

Ha már unják a cégnél a videós beszélgetést, lenne itt más, amit ki lehet próbálni

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal

Narancslevet öntünk az óceánba a lebomló műanyagokkal