szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Dél Koreában a Grand Theft Auto valamennyi része be van tiltva, Szingapúrban sokáig senki nem vásárolhatott Mass...

 Dél Koreában a Grand Theft Auto valamennyi része be van tiltva, Szingapúrban sokáig senki nem vásárolhatott Mass Effectet. Szaúd-Arábiában nem játszanak a Call Of Duty sorozattal, Japánban pedig, annak ellenére, hogy ők gyártják a legtöbb szex-játékot, csak erősen cenzúrázott Fallout 3-at vásárolhatunk. Lássuk, melyik országban mire és miért „ugranak” a jogalkotók!

Hogy egészen pontosan mely országokban milyen jogszabályok alapján (és kik) tiltják vagy éppen rangsorolják korosztály szerint a számítógépes játékokat, az egy óriási gordiuszi csomó. A szabályozások és a korosztály besorolások mindenütt eltérőek, minden országban más-más szervezet (van, ahol egyenesen kormányrendelet) szabályoz, ráadásul ott vannak a kulturális és történelmi szempontok is, amelyek sok esetben még érthetőek is. A már említett Fallout 3 játékban például egy nukleáris háború utáni világban kalandozhat a játékos – érthető okokból ezt a játékot Japánban erősen „átírt” módon forgalmazzák.

A játékban használható egyik fegyver neve „Fatman”, a játék japán verziójában ezt átkeresztelték, mivel a „Fatman” a Nagaszakira dobott bomba kódneve volt a második világháborúban, de kikerült a japán verzióból például egy központi cselekménysor is, amelynek során a játékos (ha úgy dönt) felrobbanthat egy atombombát és vele együtt egy várost.

Fallout - a japán verzióból ez a jelenet kimaradt

Ausztráliában még érdekesebb a helyzet: ők egy szabályozási hézag miatt vannak gondban a videojátékokkal: az ausztrál törvények szerint ugyanis 18 éven felüli besorolást csak filmek esetében adhatnak ki, játékok esetében nem. Így ha egy játék globális forgalmazásban ilyen besorolást kap, Ausztráliában a jogszabály alkalmatlansága miatt automatikusan ún. refused classification (RC) besorolású lesz.

Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, az RC besorolás még nem tiltás, csak „elutasítás”, azaz az ausztrál állampolgár saját használatra birtokolhat ilyen játékot, azonban nem vásárolhatja meg (és itt kezdjük elveszteni a fonalat), ráadásul ha továbbadja (amit birtokolhat, de nem vehet meg) egy 18 éven alulinak, akkor akár börtönbüntetést is kiszabhatnak rá. Jó látni, hogy nem csak nálunk vannak túlbonyolítva a jogszabályok…

Manhunt, azaz embervadászat - sok országban mai napig tiltólistás

Az ausztráloknál igen hosszú a betiltott játékok listája, így csak a legmókásabb eseteket említjük: a BMX XXX nevű játékot azért tiltották be, mert a játékos egy topless női kerékpárversenyzőt is irányíthat – ezt az ausztrál jogszabályok alapján „indokolatlan meztelenségnek” titulálták. (Most legalább megtudtuk, hogy van indokolt és indokolatlan meztelenség is.) Az ausztrálok ettől függetlenül jó arcok, amikor a Valve sikerjátékának a Left4Deadnek második részét betiltották, zombinak öltözve tüntettek a buta jogszabály ellen. 

Ausztrál zombi-lányok tüntetnek a Left4Dead kapcsán

Brazíliában 1999-ben történt egy sajnálatos eset: egy ámokfutó megölt három embert, nyolcat pedig súlyosan megsebesített (állítólag) a Blood című játék miatt. Az eset kapcsán a brazil hatóságok hat „véres” játékot tiltottak be, sőt az üzleteknek és az áruházaknak be kellett szolgáltatniuk a raktáron levő kópiákat a rendőrségen (aki nem volt hajlandó megtenni ezt, az napi 2,3 millió forintnak megfelelő bírságot fizetett, egészen addig, amíg be nem szolgáltatta a játékokat). Brazíliában még a Counter Strike is tiltott volt, egészen 2009-ig, amikor is engedélyezték – a mai napig tiltólistán van azonban a Carmageddon, a Doom, az ősrégi Duke3D, az EverQuest (hogy ez miért?), a Grand Theft Auto, de nem lehet kapni a Mortal Combat széria példányait sem.

Kínával kapcsolatban arra a következtetésre juthatnánk, hogy náluk aztán valószínűleg minden játék tiltott – meglepő módon azonban elég gyér a kínai kormány által tiltólistára helyezett játékok skálája: nemzetellenes tevékenységnek számít a Command&Conquer Generals stratégiai játék (mivel rossz hatással lehet a Kínai Nemzeti Hadsereg megítélésére), be van tiltva a Football Manager 2005, mivel ebben a játékban Tibet önálló országként van feltüntetve, de ugyanezen okból tiltott a Hearts Of Iron c. játék (Tibet ebben is ország).  Ezen felül nem igazán van gondjuk a játékokkal.

Egy átlagosnak számító jelenet a Manhunt-ból

Németországban – bár itt a legnépszerűbbek a második világháborús stratégiai játékok – a náci referenciával rendelkező szórakozást erősen nehezményezik, így náluk tiltott a mellesleg elég jó Wolfeinstein 3D, a klasszikus Commandos sorozat, valamint a Mortyr nevű közepesen jó játék. A Soldiers Of Fortune Payback című darab a túl sok vér és a túlzottan élethű erőszak-ábrázolásra hivatkozva került tiltólistára – de általánosságban is elmondható, hogy Németországban úgymond „nem lehet vér” a játékokban. Sok játék csak úgy jelenhet meg, ha előtte a fejlesztő egy „németkonform” verziót (vagy patchet) készít, eltávolítva ezzel a vérfoltokat, vérfröcsögést, vértócsákat. Ettől persze az ellenfelek meghalnak, a fejük is leszakadhat, csak ne vérezzen, vagy ha vérzik, akkor ne piros, hanem kék vagy sárga legyen. Bizarr dolog, de így van. 

Írországban elég jó a helyzet, szinte minden átmegy a szűrőn, az egyetlen játék, amit eddig az országban betiltottak, a Manhunt 2 című valóban elég erőszakos játék – de hogy miért pont ezt pécézték ki, az rejtély, hiszen kb. ezer ugyanilyen vagy még véresebb játék van a piacon.

Szaúd-Arábiában meglepően elnézőek a játékokkal szemben, egyedül a GTA sorozat van tiltólistán, illetve a már említett COD4, mivel ebben a darabban (többek között) iszlám katonákat kell gyilkolászni. Ez utóbbi érthető, mi sem örülnénk, ha egy játékban az lenne a cél, hogy magyarokat kell öldösni, igaz? 

A GTA meglepően sok országban tiltólistás

Szingapúrban a Mass Effect volt több hétig betiltva, ráadásul azért (kapaszkodjunk meg), mivel a játékban szexuális aktus történik egy földönkívüli és egy ember között. Később lekerült a tiltólistáról, valószínűleg a jogalkotók is rájöttek, hogy ez már tényleg röhejes.

Thaiföldön, minden játék kapható, igaz egyik sem „gyári”, viszont minden olyan játék tiltólistán van, amelyben akár csak nyomokban is előfordul a szexualitás (náluk a pornófilmek is tiltottak ugyanazon jogszabály alapján). Az egyetlen kivétel az egyéb játékok közül a GTA (elég sok országban van betiltva a Rockstar eme klasszikusa): ez a játék a mai napig tiltott, mivel 2008 augusztusában egy 19 éves fiú megölt egy taxisofőrt, pontosan úgy, ahogyan azt a „játékban látta”.

Amerikában, annak ellenére, hogy lassan minden tilos lesz náluk (dohányzás nyilvános helyeken, zenék másolása, filmek nézése a kocsmában… valószínűleg előbb utóbb tilos lesz az USA-ban hangosan nevetgélni és kézen fogva sétálni is) játékok tekintetében meglepően elnézőek. Gyakorlatilag eddig még egyetlen játékot sem tiltottak be (ütközne az alkotmánnyal), ettől függetlenül azonban vannak finom módszereik egyes termékek „mellőzésére”. Így eshet meg, hogy bár nincsen betiltva, mégis egészen sok államon keresztül kell autóznunk, mire végül találunk valamelyik boltban egy példányt a Laden vs Usa nevű jópofa (?) kis kézi játékból, de sok esetben meglepődve tapasztalhatjuk, hogy néhány játék amerikai verziója finoman szólva is hiányos.

A Witcher című RPG klasszikus (európai fejlesztésű játék, lengyel fantasy író műveiből) tengerentúli verziója például erősen vágott (finoman fogalmaztunk… kb. a játék harmada hiányzik) de az Európában Fahrenheit címen forgalmazott kultikus (mellesleg isteni, kötelező darab!) játékot is erősen „megvágták”, sőt még a címe is „Indigo Prophecy”-re változott, mivel a Fahrenheit cím erősen emlékeztetett a Fahrenheit 9/11-re. 

Végül a tiltás nagymestere: Venezuela. Ott egyszerűen oldották meg a kérdést, 2009 novembere óta minden olyan játék tiltott az országban, amelyben valamilyen jellegű virtuális erőszak vagy gyilkosság kap szerepet.

Magyarországon eddig egyelten játékot sem tiltottak be hivatalosan, (nálunk még a szinte mindenhol betiltott Postal is kapható) igaz van pár darab, amit nálunk egyszerűen nem forgalmaznak, de ez inkább a kereslet/kínálat kérdése, és nincs köze a jogszabályokhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

A legviccesebb 404 oldalak

A hősidőkben a 404 csak a böngésző  vagy a szerver által generált szabvány hibaüzenet-oldal volt, később azonban...

techline.hu Tech

2009 legviccesebb IT reklámjai

Szerencsére a kreatívok hamar rájöttek, hogy az IT/elektronika és az internet is, ugyanolyan termék, mint bármi más.

techline.hu Tech

Kipróbáltuk: COD Modern Warfare 2

Mondanom sem kell, pár óra játék után máris megértettem a rajongás okát: a Call Of Duty sorozat (azóta bepótoltam az...

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Visszavonul a brit külügy főegerésze

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

A közértlánc- és hoteltulajdonos K. Ferenc a letartóztatott magyar milliárdos

Márki-Zay Péter távollétében visszavonták a vásárhelyi informátor-rendeletet

Márki-Zay Péter távollétében visszavonták a vásárhelyi informátor-rendeletet