Uniós figyelmeztetést kapott Franciaország a hörcsögök miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Figyelmeztette egy európai uniós hivatal a francia kormányt, hogy többet kell tennie a Strasbourg mellett élő veszélyeztetett hörcsögök ügyében. Az országot bírsággal is sújthatják, amennyiben az Európai Bíróság úgy dönt, hogy nem tettek eleget az Európai Bizottság 2008-as végső figyelmeztetésének.

Az elzászi hörcsögök száma egyre apad. A bizottság adatai szerint 2010-ben csupán 298 hörcsöglyukat találtak a 2001-ben számlált 1167-hez képest. A rágcsálók számának becslésekor lyukanként egy állatot vesznek számításba. A hörcsögök élőhelyét a gazdálkodás és az utak veszélyeztetik. Franciaországban a hörcsög (Cricetus cricetus) utolsó fennmaradó élőhelye a Rajna alsó folyása melletti terület Strasbourg mellett.

"Még ha 2008-ban el is indultak az agár-környezetgazdálkodási programok a hörcsög védelmében, jelenlegi formájukban hiányosak" - fogalmazott Juliane Kokott uniós főügyész a BBC hírportál szerint. Az ügyről alkotott véleményét átadták a bíráknak. 2008-ban a Bizottság felszólította Franciaországot, hogy tegyen többet a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlat és a városok terjeszkedése ellen, ami tönkreteszi az állatok élőhelyeit. Kokott szerint a francia természetvédelmi intézkedések csupán a hörcsög élőhelyének hatvan százalékát érintik, és a foganatosított intézkedések elégtelenek ahhoz, hogy biztosítsák a hörcsög hosszú távú fennmaradását.

A főügyész ezért kijelentette, hogy Franciaország nem teljesítette az EU élőhelyvédelmi irányelve által előírt kötelezettségeit. Az érintett területen például számos gazdálkodó kukoricát vetett a hörcsög kedvenc tápláléka, a lucerna helyett.

Hozzászólások