szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az, hogy új kereső érkezik a Facebookra, nem csak jót jelent: mások is sokkal egyszerűbben megtalálnak majd mindent, amit kiposztolt, akár a sok évvel ezelőtti bejegyzéseit is. De csak akkor, ha hagyja.

A Facebook keresésért felelős csapata múlt héten jelentette be új fejlesztését: a közösségi oldal végre egy normális keresőt kap. Amikor keresne valamit, akkor ez feltétlenül jó hír, de persze van ennek egy másik oldala is: akármikor is tett közzé a Facebookon akármit, erre gyorsan rátalálhatnak mások is.

A Search FYI névre keresztelt újgenerációs Facebook-keresővel minden olyan bejegyzésre rá lehet látni, amit nyilvánosként osztott meg valaki – bármikor is tette azt. Az lehet, hogy már nem is emlékszik rá, mit írt ki 4-5 éve, de akinél bekapcsolják az újfajta keresőt, az nagyon egyszerűen rátalálhat majd egy-egy olyan bejegyzésére, amit ma már nem feltétlen úgy gondol, és ami kellemetlenséget okozhat egy (új) munkahelyen vagy baráti társaságban.

©

Érdemes tehát egyrészt fokozottan átgondolni, hogy ezután mit milyen körben tesz közzé – mivel minden jóval könnyebben megtalálható lesz –, másrészt mivel minden bejegyzésére úgysem emlékezhet, fontolja meg, hogy korlátozza a korábbi megosztásai láthatóságát. Ezt a Facebookon a Beállítások menüpontjának Adatvédelem részlegében teheti meg, a Ki láthatja a dolgaimat? feliratnál. (Ide kattintva rögtön oda jut.) Ha az oldalra jut, kattintson a Régebbi bejegyzések korlátozása feliratra, majd a felugró figyelmeztetés átolvasása után a hasonló feliratú gombra. Aki ezt meglépi, minden korábbi Facebook-bejegyzésének láthatósága az ismerőseire korlátozódik – ők viszont továbbra is láthatják azokat, és amint megkapják az új keresőt, rá is találhatnak az ön kiírásaira és megosztásaira.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlóan fontos Facebook-beállításokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szalóki Ági gyermeket vár

Szalóki Ági gyermeket vár

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

Veszélyes anyag szivárgott: leállt a vonatközlekedés Soroksár és Dunaharaszti között

FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet

FT: Újra padlót foghatnak az EU gazdaságai, W-alakú kilábalás jöhet