szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eddigieknél közérthetőbben mutatja majd a Windows, hogy mi a gond. Ez viszont veszélyeket is rejt magában.

A Microsoft a Windows 3.1-be építette be legelőször a kék halál képernyőt, és bár az elmúlt 24 évben jó néhány operációs rendszert készítettek, a kék halál kisebb módosításokkal, de ugyanaz maradt: némi szöveges tájékoztatás arról, hogy mi lehet a probléma és mi okozhatja azt. A nyáron érkező nagy Windows-frissítés egy praktikus, de veszélyforrást is jelentő újítást hoz.

A Register beszámolója szerint a kék halál képernyőn egy szomorú szmájli, valamint némi szöveges információ kíséretében egy linkként szolgáló QR-kód jelenik majd meg. Utóbbi célja, hogy egyszerűbb és átláthatóbb legyen a képernyő, így a kék halálra vonatkozó legfontosabb információkat nem ott, hanem a Microsoft egyik weboldalán tüntetik fel – azon, ahová a QR-kód is vezet. A telefonnal beolvasva erre az oldalra jutunk majd, ahol leírják a kék halált előidéző leggyakoribb problémákat, a jövőben pedig valószínűleg hasznos tippeket is kaphatnak majd a felhasználók.

©

A Register szerint azonban az újításnak van egy hátulütője is, méghozzá a malware-ek. Nem lenne meglepő, ha hamarosan olyan vírusok jelennének meg, amik vagy ténylegesen összeomlasztják a rendszert, vagy akár csak az összeomlást szimulálva ál-kékhalál képernyőt dobnának be a felhasználónak, amin egy olyan QR-kód szerepel, ami egy vírussal megfertőzött oldalra vezet. Ettől fogva a hackereknek már nem lesz nehéz dolguk, hogy újabb kártékony programokat telepítsenek a felhasználó okostelefonjára.

Az viszont biztos, hogy az új kékképernyő sokkal informatívabb lesz, mint a Windows 10 eddigi legidétlenebb hibaüzenete.

Ha máskor is tudni szeretne ha Windows újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

Portugál kormányfő: Aki megsérti a jogállamiságot és az alapvető európai értékeket, nem lehet az EU tagja

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Hazai pálya: Mit keresett Sobri Jóska ott, túl a kidőlt fán? (videó)

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt

Nemrég még Gulyás és Guller is nyári nyitásról beszéltek, most már rémhírnek nevezik ezt