szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Újabb szakmát vághatnak haza a gépek: elkezdte világhódítónak szánt útját egy robotbarista, amely megszünteti a sorban állást a kávékért.

Nem elég, hogy a McDonald’s új hamburgersütő automatája is mutatja, mennyi ember elveszítheti az állását a feladatok automatizálása miatt, most itt van a Starbucks-dolgozók, a büfések, és a baristák kihívója is, egy kávérobot személyében.

Mindezt a Facebook első komolyabb befektetőjének, Peter Thielnek is köszönhetjük, aki úgy tűnik, megint belenyúlt a jó üzletbe. Egy 23 éves fiatalember, Henry Hu ötletét 100 ezer dollárral támogatta, ennek lett az eredménye, hogy működésbe lépett az első Cafe X elnevezésű robotkávézó San Francisco egyik plázájában. Az ötletet és a kivitelezést elnézve ez egy világhódító út első lépése lehet.

©

Egy kis büfészerű helyről van szó, amelyben egy robot a munkaerő. A helyre csak a minőségi kávék hozzávalóit kell vinni, a robot és a szolgáltatáshoz tartozó alkalmazás minden mást elintéz. Amikor már csak pár percre vagyunk a kávézótól, az alkalmazással megrendelhetjük és kifizethetjük a kávénkat, oda érve pedig csak be kell gépelni a rendelésünk kódját, és meg is kapjuk a friss kávét.

Ez a folyamat 10 másodpercébe kerül az embereknek, nincs tehát sorban állás, a robot pedig a rendelések összetettségétől függően 100-120 kávét képes elkészíteni óránként – barista legyen a talpán, aki ezzel versenyezni tud.

A fenti videón meg is nézheti, hogyan dolgozik a robot. A végén azt is láthatja, hogy a kávék frissességét is garantálja, épp ezért tényleg csak pár perccel az érkezés előtt érdemes rendelni: ha az elkészülését követő 6 percben nem viszik el a kávét, akkor a robot automatikusan kiönti azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

A kínai trollhadsereg elkezdte befeketíteni a Pfizer vakcináját

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga