szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindenki meglepetésére a Microsoft ebben a hónapban kihagyta a Windows szokásos szoftverfrissítését. Azután jött a másik meglepetés: találtak egy olyan biztonsági hibát, melynek befoltozásával mégsem várhattak márciusig, azonnal kiküldték a gépekre.

A Microsoft a "kritikus" kategóriába sorolta, a komolyabb nemzetközi szakoldalak pedig "komoly" dologként hivatkoznak a Windowsban talált hibára, melyhez a szokásos frissítési köröket megkerülve és a következő, márciusi frissítő keddig sem várva, azonnal egy szoftveres javítást adtak ki – nem csomagot, csak egyetlen, de fontos javítást.

A biztonsági rést kihasználva egy támadó távolról is végre tudja hajtatni parancsait a mi számítógépünkön. Ez a Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows 10, valamint a Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 és Windows Server 2016 operációs rendszereket futtató gépekre is igaz.

A Microsoft már elkészítette a javítást, mostanra minden gépre meg kellett érkeznie. A telepítésére – ha nincs automatikusra állítva a kapcsoló – a Vezérlőpult Windows Update pontjában van lehetőség. Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójában található ugyanez. A csomag letöltése után (illetve az automatikus frissítés megléte esetén) már csak újra kell indítani a számítógépet, a hibajavítás akkor települ és aktiválódik majd.

A probléma maga egyébként a számítógépek többségén ott lévő Flash Playerrel hozható összefüggésbe. A Flash technológia egyébként olyan sok hibát tartalmaz, hogy a böngészőket fejlesztő cégek szépen lassan meg is kezdték a kiirtását. A Firefox már blokkolja a Flash tartalmak egy részét, ahogy a Chrome böngésző is. És még idén mindkettő alapból likvidálja majd az összes flashes elemet.

Ha már most teljesen szeretné blokkolni a weblapok ilyen, nem biztonságos elemeit – szerintünk érdemes –, akkor itt megtalálja az ehhez szükséges Chrome-, Firefox- és Safari-bővítményeket. Az egyes Flash-tartalmak igény szerint visszakapcsolhatók lesznek, egyetlen kattintással.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!