szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatói olyan nanokristályt készítettek, ami képes az emberi szem számára láthatatlan fényt láthatóvá alakítani.

Az éjjellátó készülékek eddig leginkább a rendőrök, katonák és kommandósok felszerelése volt, a jövőben azonban bárki számára elérhetővé válhatnak. A ScienceWorld Report beszámolója szerint ausztrál tudósok olyan nanokristályt készítettek, ami képes a fény ilyen célú manipulációjára.

A 100 nanométernél is kisebb kristályok egy szilárd testbe ágyazva az eredetinél sokkal jobb fizikai tulajdonságokkal rendelkező anyagot hoznak létre. Szilíciummal vegyítve például fényforrásként is használhatók, de akár memóriaegységként is alkalmazható lehet.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetemen folyó kutatás vezetője, Dragomir Neshev szerint a nanokristály az emberi hajszálnál 500-szor vékonyabb, ami lehetővé teszi, hogy vékony filmrétegként vigyék fel azt egy átlagos szemüveg lencséjére. Az ilyen réteggel kezelt szemüvegek viselői a kutatók szerint sötétben is tökéletesen fognak látni.

A kutatásban részt vevő Mohsen Rhanmani szerint az emberi szem csak a látható spektrumú fényt képes a szemével érzékelni. Ugyanakkor ha a nanoszerkezetet egy sík felületű anyagra, például üvegre vagy a szemüveg lencséjére viszik fel, az adott eszköz a sötétedés után képes lesz az emberi szem számára alapból láthatatlan fényt láthatóvá alakítani.

Emellett más területeken is alkalmazható lehet a találmány: a segítségével erősebb hologramokat, a bankjegyek számára pedig új, a hamisítás elleni vízjeleket készíthetnek, míg az orvosok számára a képalkotó módszereket tökéletesíthetik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidelitas és az IKSZ sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot

A Fidelitas és az IKSZ sem írta alá a fehérorosz erőszakot elítélő nyilatkozatot

Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón

Nem várt anyagra bukkantak kutatók a Ceres törpebolygón

Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni

Az OPEC szerint a korábban vártnál kevesebb olaj fog fogyni