szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

A futurisztikus koncepcióval remélhetőleg teljesen felhagyó új Call of Duty, egy napok alatt milliós bevételt termelő sikerjáték, és egy furcsa, depressziós rémálmokra építő program is szerepel az esztendő legérdekesebb videojátékai között. Ám természetesen nem maradhat el, hogy győztest hirdessünk közöttük. Mutatjuk, mire kapta fel a fejét, és töltött el jó eséllyel hosszú órákat az ön környezete is – vagy éppen mit érdemes beszereznie az ünnepi pihenés ideje alatt.

A játékipar izgalmas esztendőn van túl: egy sor remek program jelent meg és kerítette hatalmába a rajongókat. 

Ezen alkotások nagy részét a hvg.hu hasábjain is bemutattuk, győztest azonban – mint akármelyik sportág esetében – csak egyet hirdethetünk – első alkalommal talál gazdára a HVGame-díj.

A kiválasztás során három szempontot tartottunk fontosnak:

  1. a program rendelkezzen egy viszonylag élvezhető sztorimóddal;
  2. valamilyen, a mezőny hasonló alkotásai közül kimagasló funkcióval;
  3. nem utolsó sorban figyelembe vettük a célközönség által megfogalmazott érveket és ellenérveket is.

A megfogalmazott kritériumok alapján öt program vált esélyessé a győzelemre, ezeket alább, egyesével mutatjuk be, pontozásos, valamint rövid, szöveges ismertető kíséretében. 

5. Assassin’s Creed Origins

Hosszú hónapok várakozását követően idén vált csak elérhetővé az Assassin’s Creed-széria aktuális darabja, a sorozat történetében ugyanis most először fordult elő, hogy az éves megjelenési ütemtervet felborítva szünetre intették a teljes franchise-t. Az ok drámai volt: az orgyilkosokról szóló mese utolsó részei több ponton is gyenge eredményeket produkáltak, így pénzügyi szempontból is biztosabbnak tűnt, ha 2016-ban új Assassin’s Creed nélkül marad a játékvilág.

Az Origins alcímmel illetett friss epizód minden eddiginél korábbi témát dolgoz fel, és nem is akárhogy: szerepjátékelemekkel megspékelt formában, az ősi egyiptomi világ fontosabb, bejárható helyszíneivel. Az új AC ráadásul egy, a kiadótól szokatlan húzással is igyekszik magához édesgetni nem csak az AC világa iránt érdeklődőket, a Discovery Tour névre keresztelt, a játéktól teljesen elkülönített szolgáltatással, amely élő-lélegző múzeummá változtatja a bejárható játékteret. A recept persze ezt leszámítva sem forradalmi, ám mindenképp dicséretet érdemel.

Értékelés: 10-ből 8 pont.

 

4. Call of Duty: WWII

Az unalomig hajtott futurisztikus koncepciók után végre az Activision gondozta Call of Duty is meglépte azt, amivel a konkurencia csaknem egyéves előnyre tett szert: a világháborús közegbe kalauzoló Battlefieldet követően az idei CoD ugyancsak a kontinenseken átívelő konfrontációból merít – háborús játékok esetében nem túl megszokott jellemzőket alapul véve.

A sorozat védjegyének számító pörgős, adrenalindús multi persze most is futószalagon érkezik, de jobb, mint valaha, hála a folyamatos játékélményt biztosítani hivatott elemeknek, melyek addiktív mivolta rég nem tapasztalt izgalommal hatja át az internetes mérkőzéseket.

Ugyanakkor a történet, mely nem nélkülözi a háborús mozik érzelgős elemeit sem, inkább műalkotásnak tűnő színházi klisé, semmint valóban élvezetes produkció – de valahogy mégis működik, s ez a lényeg.

Értékelés: 10-ből 8 pont.

 

3. Uncharted: The Lost Legacy (Az abszolút kihagyhatatlan kategória)

Ha konzol, akkor PlayStation, már csak a tartalmak miatt is – nagyjából ez rajzolódik ki a konzoleladásokkal kapcsolatos utolsó hírekből, amelyek továbbra is a Sony aktuális platformjának sikereiről szólnak. Persze nem véletlenül: míg a konkurens Xbox esetében egy kezünkön összeszámolható a valóban exkluzív tartalmak száma, a másik oldalt sorra kerülnek elő a jobbnál jobb lapok, melyek egyike (és nem gyenge ütőpaklija) az Uncharted-széria legfrissebb darabja is.

Az interaktív mozizást hirdető, izgalmas játékmenetet tartalmazó The Lost Legacy bár nagyban elkülönül a sorozat többi epizódjától, legalább annyira jól sikerült, mint a díjnyertes, egyébként fináléként elkönyvelt negyedik rész is – melynek üzemanyagát minden kétséget kizáróan a jobb kalandfilmek mentén íródott történet hozzávalói adagolják, habár – gyorsan hozzátesszük – a tökéletestől azért igencsak távol lévő formában. A konzolvásárlást érintő kérdéskör megválaszolásához mindenesetre már ez is több mint elegendő segítség lehet.

Értékelés: 10-ből 9 pont.

 

2. Hellblade: Senua's Sacrifice (Az év meglepetése)

Különleges alkotásokból sem volt hiány idén, ám ami a Hellblade címmel készült programot illeti, egészen másfajta különlegességről beszélhetünk. A játék több szempontból is különbözik a hasonló tematikát hirdető társaktól, ugyanis abszolút nem megszokott jelenségre épít: a depresszióra, a magányra, és a mindezek keveredéséből létrejött, az emberi tudatot szinte megsemmisítő mentális betegségekre.

A különös vállalkozásból csaknem három év alatt lett a széles közönség számára is elérhető és játszható produktum, ami önmagában is merész húzás, hátha még azt nézzük, hogy mindösszesen húszan dolgoztak rajta. De bejött: a készítő Ninja Theoryhoz már 13 millió dollár folyt be az eladásokból a november végi adatok szerint. És biztosak lehetünk benne, hogy ez a szám jóval több lett azóta.

A történet főhőse (mely az átvezető videók révén magyar szálat is felvonultat) egy szerelmét vesztett kelta harcosnő, Senua, aki, mintegy pszichedelikus rontással a testén kénytelen szembenézni az emberi elme legsötétebb bugyraiban lappangó rémálmokkal és a vég nélküli szorongás állapotával. Egyszerre kegyetlen és elképesztő utazás ez, de van annyira élvezetes, hogy dobogós helyet érjen évvégi összeállításunkban.

Értékelés: 10-ből 7 pont.

 

1. Horizon Zero Dawn (HVGame – Az év játéka 2017)

A többség számára talán nem okoz meglepetést az év játékának választott Horizon Zero Dawn, mely műfajreformerként csaknem minden eladási mutatón remek eredményekkel büszkélkedhet. Nem mellesleg háromszoros Golden Joystick Award-díjas program, ami egyebek mellett az év PlayStation-játéka címet is magában foglalja – ezen elismerések sorát bővíti és erősíti a HVG által most először odaítélt trófea is.

A világunk pusztulását bemutatni hivatott videojáték igazi kuriózum a maga nemében: egy olyan, posztapokaliptikus világba kalauzolja a játékost, amelyben az emberiség megmaradt része törzsekbe rendeződve éli mindennapjait, miközben új ellenség ütötte fel a fejét, mely a tápláléklánc átrendeződése mellett más, ismeretlen eredetű veszélyekkel is fenyeget.

Az egyedülálló történeten túl a program grafikai megvalósítása mellett sem mehetünk el szó nélkül, az ugyanis – minden túlzás nélkül – páratlan. Minden él és mozog, és ez olyan ritka, mely a legdrágább hollywoodi produkcióknál sem túl gyakori.

Értékelés: 10-ből 9 pont.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

Bajnai Gordon és a DK is Demeter Szilárd kirúgását várja

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton