Németh András
Németh András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tízből nyolc baleset nem történne meg, ha az autók kommunikálnának egymással. Néhány éven belül már tömegessé is válik a párbeszéd – csak még azt nem tudni, hogy a társalgás wifis vagy mobilhálózatos alapú lesz-e.

A kereszteződés beláthatatlan, a Cadillac gyorsan közelít – ebből csattanás is lehetne, de mégsem: megszólal a figyelmeztető hang, és a műszerfalon is kigyullad egy jelzés. A vezető a fékbe tapos, így néhány pillanattal később a keresztező márkatárs a már álló jármű előtt száguld el. A balesetet a legújabb Cadillac CTS-ekbe beépített, a wifihez hasonló kapcsolatra épülő rendszerrel sikerült elkerülni. A V2V (vehicle to vehicle, azaz jármű a járműhöz) hálózathoz csatlakozó kocsik kommunikálnak egymással, amint a köztük lévő távolság 300 méter alá csökken. Folyamatosan sugározzák, hol, merrefelé és milyen gyorsan haladnak, vagyis a többi kocsi akkor is tudja, merre vannak a többiek, ha épületek, dombok eltakarják őket egymástól.

A járművek „társalgása” jelentősen növeli majd a forgalom biztonságát. A kísérleti önvezető autók már ma is radarokkal, kamerákkal és egyéb segédeszközökkel pásztázzák az utat – ehhez adódik hozzá hamarosan az egymás közti kommunikáció, amivel további információkat szereznek a forgalom többi résztvevőjétől. A kocsik közötti beszélgetéssel például elkerülhetők lesznek az olyan esetek, mint az a nagy visszhangot kiváltó idei amerikai karambol, amelyben egy önvezető módban használt Tesla belerohant egy szemből balra kanyarodó kamionba.

Egymást figyelő autók egy gyári fantáziarjazon. Már az M1-esen is próbálkoznak
©

Amerikai szakemberek szerint a jól működő hálózat létrehozásával nyolcvan százalékkal lehetne csökkenteni a közlekedési balesetek számát. Különösen akkor, ha a párbeszédbe a forgalom passzív elemei, magyarán a közlekedési lámpák vagy az utak is bekapcsolódnának. Utóbbiak például úgy, hogy idejében közlik, hol és milyen hosszú sávlezárásokra kell számítani.

Az már egyértelmű, hogy néhány éven belül az összes új jármű képes lesz a párbeszédre a többivel – az USA-ban az tervezik, hogy 2023-tól lesz kötelező a V2V-rendszerek beépítése az új járművekbe –, de az még nem dőlt el, milyen nyelven beszélgetnek majd. Az egyik rendszer a Cadillac kísérletéhez is választott, az otthoni wifihez hasonló elven működik. Ennek az az előnye, hogy a technológia már kész, és hogy most ez tűnik gyorsabbnak: az egymással folyamatos kapcsolatban lévő járművek mindössze milliszekundumokban mérhető késéssel kapják meg a forgalmi információkat. Így a kocsik akkor is nagy biztonságban haladhatnak, ha igencsak közel vannak egymáshoz.

Ezt használják ki a manapság tesztelt platooningban (konvojban) részt vevő kamionok is: a járműoszlopban haladó kocsik közül csak az elsőben ül aktív sofőr, a követő kocsik pedig a wifikapcsolatnak köszönhetően mindenben másolják az élen haladót. Ezzel a módszerrel egyrészt csökkenteni lehet az üzemanyag-fogyasztást – a követő kocsik az első kamion szélárnyékában haladnak –, másrészt spórolni lehet a sofőrök vezetési idejével: csak akkor kezd ketyegni az óra, ha kiszállnak a platooningból, hogy önállóan haladjanak tovább.

Két Cadillac és a V2V szerencsés találkozása. Nem úgy, mint a Tesla és a kamion
©

A V2V-vel szemben áll az 5G, amelynek révén jóval nagyobb tudású hálózatok hozhatók ugyan létre, ám ez a technológia még nincs teljesen készen, így a jól működő új generációs mobiltelefon-kapcsolatra a következő évtized elejéig várni kell. Az 5G előnye, hogy ennek segítségével az egymástól nagyobb távolságban lévő kocsik is társaloghatnának egymással, a forgalom összes passzív és aktív szereplőjét bevonva a kommunikációba. Míg a V2V hívei azt állítják, hogy ez a rendszer megbízhatóan és az 5G-nél kisebb reakcióidővel működik, az utóbbit szorgalmazó telefonos cégek azt hangsúlyozzák, hogy az övék a biztonságosabb megoldás, hiszen – a V2V 300 méteres hatósugarával ellentétben – minden jármű ezerméteres „biztonsági buborékban” halad. A V2V közölni tudja, hogy az előző kocsi durván fékez, az 5G használatával viszont azt is meg lehet tudni, hogy több száz méterrel előbb baleset történt. Az 5G másik előnye – állítják a szakemberek –, hogy fejlődőképes: akár arra is alkalmas lehet, hogy az elöl haladó járművek mozgóképeket sugározzanak az útviszonyokról. Az 5G szabványnak is lesz olyan eleme, amely lehetővé teszi, hogy a járművek a mobilos bázisállomások nélkül is kommunikáljanak egymással, vagyis akkor se maradjanak tájékozatlanok, amikor nincs térerő.

Miközben a technológiai vita megosztja a piaci szereplőket – az autógyárak jellemzően a V2V, a telefonos cégek érthetően inkább az 5G mellett kardoskodnak –, egyre többen vélik úgy, hogy, legalábbis átmenetileg, olyan rendszerekre lesz szükség, amelyek mindkét módon képesek kommunikálni. Közéjük tartozik a BMW, a Vodafone és a jármű-kommunikációs szoftverek piacának egyik meghatározó szereplője, a magyar Commsignia is. A fejlesztéseket azonban megdrágíthatja és le is lassíthatja, ha mindent megduplázva kell beépíteni a járművekbe.

Mikor lesz ebből valóság? És melyikből lesz?

Már vannak olyan kereszteződések, amelyek megüzenik az autóknak, piros-e a lámpa, átkelnek-e a gyalogosok – mondja Virág László, a jármű-kommunikáció egyik meghatározó cégének számító magyar Commsignia technológiai igazgatója.

Van-e már hatása annak, hogy az autók üzengetnek egymásnak?

Folyamatosan nő az erre képes autók aránya, és amikor eléri a 90 százalékot, akkor majd jól működik a rendszer. Mi ezt a folyamatot szeretnénk felgyorsítani az intelligens infrastruktúrák fejlesztésével. Bár ezt nem reklámozzák, a magyarországi M1-es autópálya mentén van a világ leghosszabb – 160 kilométeres –, jármű-kommunikációval felszerelt útszakasza; ennek kialakításában mi is részt vettünk. Mi elsősorban valós idejű közlekedésbiztonsági információk továbbításával foglalkozunk, vagyis azzal, hogy két, egymást nem látó jármű ne ütközzön össze. Elő akarjuk mozdítani az önvezetés elterjedését is, ezért részt veszünk intelligens autópályák és csomópontok fejlesztésében. Las Vegasban mi alakítjuk ki azokat a kereszteződéseket – már 68 van belőlük –, ahol az erre felkészített autók információkat kapnak egyebek mellett a sávok számáról, a lámpák állapotáról, sőt az ott lévő gyalogosokról is.

Mikor válik valósággá a járművek közötti kommunikáció?

Van, ahol már élesben is működik. A Cadillac egyes modelljei után 2019-ben a Volkswagen teszi az alapfelszereltség részévé a kommunikációt az új Golfokban. Nem is olyan sokára, az önvezető autókban pedig már elengedhetetlen lesz ez a képesség.

A V2V vagy az 5G lesz a jövő technológiája?

Arról próbáljuk meggyőzni a gyártókat, hogy ne legyen fontos, melyik autó melyik kommunikációs rendszert használja. Jelenlegi eszközeink a wifihez hasonló V2V rendszer alapján működnek, de partnereink közé tartozik az 5G éllovasának számító Qualcomm is. Az EU álláspontja az, hogy mindkét rendszert támogassák a beépített eszközök. Egy ideális világban ez meg is valósulhatna. Az USA-ban ugyanakkor már elő van készítve az a tervezet, amely kötelezővé tenné a V2V rendszert, és ott több autógyár eldöntötte, hogy ezen az úton menne tovább. De az összes szereplő figyeli a többi technológiát is. Az 5G-ről azt is tudni kell, hogy akkor lehet nagyon kis késleltetésű a kommunikáció, ha kihagyják a bázisállomásokat, vagyis a járművek között önszervező hálózat jön létre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Balogh Csaba (Shenzhen, Kína) Tech

Epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó

Miközben Magyarországon és a világ többi részén is a 4G-s mobilnet bevezetésén fáradoznak a szolgáltatók, az iparági kutatás-fejlesztési központokban már javában fejlesztik az 5G-t. És nem, egyáltalán nem az lesz a legfontosabb előnye, hogy gyorsabban jönnek le a filmek az nCore boltból.