Besokallt Gary Oldman: néhány éve még mobilos reklámarc volt, most mindenkinek üzent valamit a telefonokról

Besokallt Gary Oldman: néhány éve még mobilos reklámarc volt, most mindenkinek üzent valamit a telefonokról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Velős üzenetet fogalmazott meg napjaink egyik legtöbbet kritizált szokásával, a mobilozással kapcsolatban a Winston Churchill megformálásáért idén Oscar-díjat nyert brit színész. A néhány éve még az egyik divatos okostelefon-gyártó reklámarcaként megjelenő Gary Oldman szerint a telefonoktól való függés nem csupán tudatlanságba taszítja az embert, de a készülékek szüntelen nyomkodása valós veszélyt jelent civilizációnkra.

Évről évre egyre többen adnak hangot azon véleményüknek, mit is okoz valójában az okostelefonoktól való függés. Míg egyesek főként egészségügyi kockázatot sejtenek a képernyő fölötti állandó görnyedés miatt, néhányan társadalmi oldalról jelentkező veszélyeket vízionálnak.

Ezen felszólalók egyike a kormány legnagyobb ellenségének kikiáltott Soros György is, aki nemrég a davosi világgazdasági fórumon fejtette ki igen éles véleményét a közösségi média hátterében megbúvó hatásokról. És mivel ezeket a szolgáltatásokat elsősorban telefonról használjuk, kemény kritikájában alighanem a mobiliparnak is üzenet valamit a magyar származású üzletember.

Az aggódók köre most újabb közismert személyiséggel bővült, méghozzá az idei Oscar-gálán remek színészi teljesítményéért aranyszoborral jutalmazott Gary Oldmannel. A brit sztárt még a díjátadó előtt keresték meg egy lesújtó eredményeket festő közvéleménykutatás ürügyén. A kérdéseket elsősorban az ezredforduló környékén született fiataloknak tették fel, éppen az Oldman által is eljátszott Winston Churchillel kapcsolatban. A megkérdezettek több mint negyven százaléka biztosra vette, hogy Churchill Anglia miniszterelnöke volt az első világháború idején. (Valóban betöltött ilyen pozíciót, csak nagyon nem akkor.)

Világvége-látomás

Miután Oldman értesült a kutatás eredményéről, az általa megformált karakterhez hasonló csapongásban tört ki. A BBC beszámolója szerint azt mondta, mindennél jobban bele vagyunk temetkezve a telefonunkba, és végső soron ez az, ami igazán veszélyt jelent nemcsak ránk, hanem későbbi civilizációnkra nézve is. A színész úgy fogalmazott, telefonjaink lettek a létfontosságú végtagjaink, a mobilok iránti függés miatt pedig sok gyermeket egyáltalán nem érdekelnek a múlt történései, csupán a jelen, az itt és most számít. Ez szerinte hatalmas probléma.

A színész kijelentései azért is érdekesek, mert évekkel ezelőtt maga Oldman is fontos szereplője volt az iparágnak: a HTC felkérte egy reklámkampányhoz, de rövid együttműködés után végül elengedték egymás kezét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.