szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkal több adatunkra lát rá a Facebook, ha a vonatkozó beállításokat figyelmen kívül hagyjuk. A Cambridge Analytica-botrány miatt kialakult adatmentési hullám után derült csak ki, hogy az oldal akár azt is szemmel követi, hogy kivel és mennyi ideig telefonálunk, és hogy épp kinek küldünk vagy kitől kaptunk SMS-t. A Facebooknál azt mondják, ez teljesen normális.

A szűk egy héttel ezelőtt kipattant adatgyűjtési botrány hatására indult útjára a #DeleteFacebook nevű kezdeményezés, amely az oldaltól való megszabadulást hirdette, hirdeti és amelyhez időközben olyan nem kis személyiségek is csatlakoztak, mint Elon Musk. Ezután kiderült, hogy a Facebook lényegében perrel fenyegetőzve próbálta menteni a menthetőt, egy olyan helyzetben, amelyről tulajdonképpen ők maguk tehetnek: az amerikai elemzőcég által megszerzett felhasználói fiókokhoz úgy jutott hozzá a Cambridge Analytica, hogy elvileg csak kihasználták a Facebook által nyitva hagyott kiskaput.

A történtek hatására megindult, majd tömegessé vált törlési hullám előtt sok felhasználó élt a Facebook adta, egyébként általunk is bemutatott lehetőséggel, hogy egy archívumba tömörítve letöltse az oldal által évek során összegyűjtött adatmennyiséget. És milyen jól tették: néhány szemfüles felhasználó ezen adatcsomagot böngészve szembesült azzal, hogy a Facebook évekre visszamenőleg nyomon követte a teljes híváslistáját, az elküldött és fogadott SMS-eket, valamint az MMS-ekre vonatkozó fontosabb információkat. A hírek szerint a telefonszámokra vonatkozó adatgyűjtésben elsősorban az androidos felhasználók érintettek, az iOS-eszközökkel rendelkezők nem.

Noha sem az üzenetek tartalma, sem a hívások szövege nem volt ismert az oldal előtt az Ars Technica beszámolója szerint, a begyűjtött adatokból számos aggasztó tényre is fény derült. A portál cikkében idéznek egy fiatalt, Dylan McKay-t, akiről például azt is elraktározta az oldal, hogy mikor és mennyi ideig beszélgetett partnereivel valahányszor csak hívást indított vagy fogadott a mobilján. De a begyűjtött adatok között olyan ismerőseinek telefonszáma is megtalálható volt, akik amúgy soha nem is regisztráltak az oldalra – így például Dylan partnerének édesanyja is felkerült a begyűjtöttek közé.

Az Ars Technica a hozzájuk beérkezett felhasználói észrevételek miatt a Facebookhoz fordult, ahonnan, ha szó szerint nem is, de lényegében azt a választ kapták, hogy teljesen normális folyamatról van szó. Azonban alighanem a Facebook is érezte, hogy ez kevés lesz válasznak, így később ugyanis komplett közleményt is kiadtak..

Mint írják, mielőtt bárki használni kezdene egy-egy üzenetküldő vagy kapcsolatteremtésre alkalmas alkalmazást, a felhasználóknak el kell fogadniuk egy erre vonatkozó beállítást, de, mint azt hozzá is tették, ez később mindenki számára kikapcsolható. A közleményben egyúttal hangsúlyozták, a hozzáfért adatokat soha nem adták tovább harmadik félnek, a funkció pedig soha nem gyűjtötte be a beszélgetések vagy üzenetküldések konkrét tartalmát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!