szerző:
hvg.hu

Sokkal több adatunkra lát rá a Facebook, ha a vonatkozó beállításokat figyelmen kívül hagyjuk. A Cambridge Analytica-botrány miatt kialakult adatmentési hullám után derült csak ki, hogy az oldal akár azt is szemmel követi, hogy kivel és mennyi ideig telefonálunk, és hogy épp kinek küldünk vagy kitől kaptunk SMS-t. A Facebooknál azt mondják, ez teljesen normális.

A szűk egy héttel ezelőtt kipattant adatgyűjtési botrány hatására indult útjára a #DeleteFacebook nevű kezdeményezés, amely az oldaltól való megszabadulást hirdette, hirdeti és amelyhez időközben olyan nem kis személyiségek is csatlakoztak, mint Elon Musk. Ezután kiderült, hogy a Facebook lényegében perrel fenyegetőzve próbálta menteni a menthetőt, egy olyan helyzetben, amelyről tulajdonképpen ők maguk tehetnek: az amerikai elemzőcég által megszerzett felhasználói fiókokhoz úgy jutott hozzá a Cambridge Analytica, hogy elvileg csak kihasználták a Facebook által nyitva hagyott kiskaput.

A történtek hatására megindult, majd tömegessé vált törlési hullám előtt sok felhasználó élt a Facebook adta, egyébként általunk is bemutatott lehetőséggel, hogy egy archívumba tömörítve letöltse az oldal által évek során összegyűjtött adatmennyiséget. És milyen jól tették: néhány szemfüles felhasználó ezen adatcsomagot böngészve szembesült azzal, hogy a Facebook évekre visszamenőleg nyomon követte a teljes híváslistáját, az elküldött és fogadott SMS-eket, valamint az MMS-ekre vonatkozó fontosabb információkat. A hírek szerint a telefonszámokra vonatkozó adatgyűjtésben elsősorban az androidos felhasználók érintettek, az iOS-eszközökkel rendelkezők nem.

Noha sem az üzenetek tartalma, sem a hívások szövege nem volt ismert az oldal előtt az Ars Technica beszámolója szerint, a begyűjtött adatokból számos aggasztó tényre is fény derült. A portál cikkében idéznek egy fiatalt, Dylan McKay-t, akiről például azt is elraktározta az oldal, hogy mikor és mennyi ideig beszélgetett partnereivel valahányszor csak hívást indított vagy fogadott a mobilján. De a begyűjtött adatok között olyan ismerőseinek telefonszáma is megtalálható volt, akik amúgy soha nem is regisztráltak az oldalra – így például Dylan partnerének édesanyja is felkerült a begyűjtöttek közé.

Az Ars Technica a hozzájuk beérkezett felhasználói észrevételek miatt a Facebookhoz fordult, ahonnan, ha szó szerint nem is, de lényegében azt a választ kapták, hogy teljesen normális folyamatról van szó. Azonban alighanem a Facebook is érezte, hogy ez kevés lesz válasznak, így később ugyanis komplett közleményt is kiadtak..

Mint írják, mielőtt bárki használni kezdene egy-egy üzenetküldő vagy kapcsolatteremtésre alkalmas alkalmazást, a felhasználóknak el kell fogadniuk egy erre vonatkozó beállítást, de, mint azt hozzá is tették, ez később mindenki számára kikapcsolható. A közleményben egyúttal hangsúlyozták, a hozzáfért adatokat soha nem adták tovább harmadik félnek, a funkció pedig soha nem gyűjtötte be a beszélgetések vagy üzenetküldések konkrét tartalmát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Nyomoznak Trump beiktatási ünnepségének költségei miatt, mert visszaélés történhetett

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről