szerző:
hvg.hu

Már a legismertebb amerikai nyomozóhivatal is figyelmeztetést tett közzé a – vélhetően orosz hackerek által – világszerte támadott wifi routerek ügyében.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Cisco biztonsági szakértői észlelték, hogy világszerte több százezer routert fertőztek meg a VPNFilter nevű kártékony programmal. Az eddigi jelek szerint orosz hackerek állnak a vírus mögött.

Az ügyben már az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda is megszólalt. Az FBI kiberbiztonsági szakértői megerősítették, hogy az otthoni és irodai wifi routereket támadó malware képes arra, hogy blokkolja az internetelérést a hálózaton, de arra is, hogy adatokat gyűjtsön a felhasználóról. A hackerek a felhasználó tudta nélkül bevonhatják az eszközt egy nagyobb volumenű kibertámadásba – ilyen készülhet éppen Ukrajna ellen – , de akár egy távolról leadott paranccsal tönkre is tehetik a készüléket.

Az érintett routertípusok listáját itt találja. Ha az ön készüléke szerepel a listán, azt javasoljuk, végezze el az imént linkelt cikk végén található védekező műveleteket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Kirabolták a Kutyapárt irodáját

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Vége az importautó-őrületnek?

Vége az importautó-őrületnek?

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők

A Clark Ádám térnél találkoznak holnap a tüntetők