szerző:
hvg.hu

Éppen csak, de átment az Európai Parlament (EP) jogi bizottságán az a jogszabálytervezet, ami ellenzői szerint felszámolná a szabad internetet és eltüntetné belőle a kreativitást.

Könnyen lehet, hogy a jövőben igen komoly változásokon megy majd át az internet, hála az Európai Uniónak. Néhány szakember – köztük az internet atyja – ugyan nemrég megkongatták a vészharangot egy készülő törvénytervezet miatt, az EU-s politikusokat ez a jelek szerint nem hatotta meg túlságosan.

Az EP jogi bizottságának tagjai szerdán szavazták meg a törvényjavaslatot, amely kimondja: a technológiai cégeknek olyan szűrőket kell beépíteniük a szoftvereikbe, amely megakadályozza, hogy a felhasználók szerzői jogot sértő tartalmakat osszanak meg az interneten. Az új szerzői jogi szabályozás – amely a korábbi, 17 évvel ezelőtt készült változatot írná felül – a törvényhozók szerint a tartalomkészítőket és a szerzői jogok tulajdonosait hivatott védeni, a szakemberek szerint azonban a csomag semmi másra nem jó, mint hogy kiölje az internetből a kreativitást, sőt magát a szabad internetet veszélyezteti.

Korábban a tech cégek mellett a különböző civil jogvédő szervezetek is a javaslat ellen szólaltak fel, szerintük ugyanis az átgondolatlan és hibás, emiatt pedig meggátolja a felhasználókat, hogy tartalmat osszanak meg a neten. Hogy mennyire elemi a probléma, azt jól mutatja, hogy még a mémek is eltűnhetnek az internetről az új törvényjavaslat miatt.

Szerencsére még mindig van esély arra, hogy végül ne legyen belőle semmi. A jogi bizottság tagjai 14 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett döntöttek a javaslatról, azt azonban még az EU-s képviselőknek is el kell fogadniuk, mielőtt valódi törvénnyé válna a javaslat.

Ha szeretne elsőként értesülni a végső döntésről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!