szerző:
hvg.hu

Elvileg idénre tervezték, ám már tavaly sikerült elérni, hogy a Facebook energiafelhasználásának nagyobb része megújuló energiából származzon. Most sokkal nagyobb célt tűztek ki maguk elé Zuckerbergék: teljesen átállítják a közösségi oldal működtetését.

A globális felmelegedés okozójaként a leggyakrabban az autókat és az ipart említjük, mint az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátóját. Közvetve azonban nemcsak ezek gyorsítják fel a klímaváltozást, a legnagyobb tech cégek is sokat ártanak a környezetnek többek között azzal, hogy hatlamas mennyiségű elektromos áramra van szükségük.

Éppen ezért fontos, hogy ezek a vállalatok is tegyenek a környezetünkért. A Samsung korábban már bejelentette, 2020-ra 100 százalékig megújuló energiaforrásból működnek majd Európában, Amerikában és Kínában is, de a Google vagy épp az Apple is komoly vállalásokat tett. Ahogy most a Facebook is.

Zuckerbergék még 2015-ben tűzték ki célul, hogy 2018-ra a szükségleteik 50 százalékát megújuló energiából elégítik ki. Mindezt már egy évvel korábban sikerült összehozni, 2017-re már 51 százalékon állt ez a mutató.

©

A blogbejegyzés szerint a következő cél, hogy 75 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2020 végén pedig már 100 százalékban megújuló energiaforrásból tartsák fenn magukat.

Mindez egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás. A Facebooknál 2013 óta több mint 3 gigawatt nap- és szélenergiát használtak el az amerikai és európai adatközpontok, ebből csak az elmúlt 12 hónapban 2500 megawattot. Az újabb centrumokat pedig már eleve ennek szellemében húzzák fel: a Facebook 13. adatközpontja már a kezdetektől 0 dolláros áramszámlával zakatol majd.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!