szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szeptemberben szavazták meg az uniós képviselők az új szerzői jogi irányelvet, amely a YouTube-vezér Susan Wojcicki szerint komoly fenyegetést jelent a legnépszerűbb videómegosztóra és a feltöltésekből élő tartalomgyárosokra.

Még az internet atyja, Tim Berners-Lee is ellenezte az új szerzői jogi irányelvet, valamint annak két legkényesebb cikkelyét, amelyek szerinte is komoly cenzúrát szabadíthatnak a szabad internetre. Az ellenkezés azonban hiábavalónak bizonyult, az Európai Unió képviselői a szeptemberi voksoláson megszavazták az említett tervezetet.

Az irányelvekben foglalt pontok többek között kimondják: az online platformok üzemeltetői a jelenleginél jóval kiterjedtebb felelősséggel tartoznak a rendszerükbe feltöltött tartalomért, azokat állandóan ellenőrizni kényszerülnek. Mindez, illetve a megszavazott regula pedig komoly változásokat eredményez a ma ismert webes rendben.

Az új irányelvek ellen már a YouTube első embere, Susan Wojcicki is felszólalt, aki a tartalomgyártóknak küldött levelében egyértelműen fogalmazott: szerinte a megszavazott, az átlagfelhasználókat közvetlenül érintő 13. cikkely miatt a videómegosztóra feltöltött tartalmak is veszélybe kerülnek, végső soron pedig az is előfordulhat,

hogy egyes videók egyszerűen nem jelennek meg az EU területén élő nézők előtt, mert az új jogszabályok értelmében nem lehet majd őket feltölteni.

Wojcicki szerint a jelenlegi formájában elfogadott regula nem csak az önkifejezést gátolhatja, sokak megélhetését sodorhatja veszélybe, hiszen a YouTube szerződéses videósai között nem egy olyan személy van, akiknek a legyártott tartalmak után kapott pénzek jelentik az egyetlen bevételi forrást. A YouTube-vezér szerint ezért átgondolatlan tervezetről van szó, de azt ígérte, elkötelezettek amellett, hogy megtalálják a legjobb megoldást a kérdésben.

Tavaly több tucat jogvédő csoport, köztük a nemzetközi emberjogi szervezet, a Human Rights Watch, az adatvédelemmel foglalkozó Electronic Frontier Foundation, valamint a párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (Reporters sans frontières) is azzal a kéréssel fordult az Európai Parlamenthez, hogy töröljék a jogalkotási javaslatokból a 13. cikkelyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Angliában bezárták a vírushelyzetre átalakított koncerthelyszínt is

Angliában bezárták a vírushelyzetre átalakított koncerthelyszínt is

Alávág a Facebook a gődényeknek

Alávág a Facebook a gődényeknek

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!

Parti Nagy Lajos: Örülök, hogy van a hvg360!