szerző:
hvg.hu

Szeptemberben szavazták meg az uniós képviselők az új szerzői jogi irányelvet, amely a YouTube-vezér Susan Wojcicki szerint komoly fenyegetést jelent a legnépszerűbb videómegosztóra és a feltöltésekből élő tartalomgyárosokra.

Még az internet atyja, Tim Berners-Lee is ellenezte az új szerzői jogi irányelvet, valamint annak két legkényesebb cikkelyét, amelyek szerinte is komoly cenzúrát szabadíthatnak a szabad internetre. Az ellenkezés azonban hiábavalónak bizonyult, az Európai Unió képviselői a szeptemberi voksoláson megszavazták az említett tervezetet.

Az irányelvekben foglalt pontok többek között kimondják: az online platformok üzemeltetői a jelenleginél jóval kiterjedtebb felelősséggel tartoznak a rendszerükbe feltöltött tartalomért, azokat állandóan ellenőrizni kényszerülnek. Mindez, illetve a megszavazott regula pedig komoly változásokat eredményez a ma ismert webes rendben.

Az új irányelvek ellen már a YouTube első embere, Susan Wojcicki is felszólalt, aki a tartalomgyártóknak küldött levelében egyértelműen fogalmazott: szerinte a megszavazott, az átlagfelhasználókat közvetlenül érintő 13. cikkely miatt a videómegosztóra feltöltött tartalmak is veszélybe kerülnek, végső soron pedig az is előfordulhat,

hogy egyes videók egyszerűen nem jelennek meg az EU területén élő nézők előtt, mert az új jogszabályok értelmében nem lehet majd őket feltölteni.

Wojcicki szerint a jelenlegi formájában elfogadott regula nem csak az önkifejezést gátolhatja, sokak megélhetését sodorhatja veszélybe, hiszen a YouTube szerződéses videósai között nem egy olyan személy van, akiknek a legyártott tartalmak után kapott pénzek jelentik az egyetlen bevételi forrást. A YouTube-vezér szerint ezért átgondolatlan tervezetről van szó, de azt ígérte, elkötelezettek amellett, hogy megtalálják a legjobb megoldást a kérdésben.

Tavaly több tucat jogvédő csoport, köztük a nemzetközi emberjogi szervezet, a Human Rights Watch, az adatvédelemmel foglalkozó Electronic Frontier Foundation, valamint a párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (Reporters sans frontières) is azzal a kéréssel fordult az Európai Parlamenthez, hogy töröljék a jogalkotási javaslatokból a 13. cikkelyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 8.

Adventi irodalmi naptár - december 8.

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Kirakta edzőjét a Puskás Akadémia

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Történelmi aranyat nyert a magyar gyorskorcsolyázó

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán