A tej és a tojás okoz legtöbbször panaszokat az ételintoleranciában szenvedő betegeknél - derül ki egy kutatásból. Ennek eredményét dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke ismertette Budapesten, a témában rendezett ismeretterjesztő és szakmai továbbképző rendezvényen. Takáts szerint a kutatók mintegy hatezer laboratóriumi vizsgálat eredményét összesítették.
Az ételintoleranciára utaló panaszok miatt vizsgált páciensek több mint felében mutattak ki érzékenységet a tehéntejre, több mint negyven százalékban a tojásfehérjére, a betegek majdnem harmadában a búzára. Kiderült, hogy a megvizsgáltak negyede érzékeny az üdítőgyártáshoz felhasznált kóladióra, 12 százalék pedig a sörélesztőre. Az első tíz leginkább ételintoleranciát kiváltani képes alapanyag között szerepel még a kecsketej és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica. Érdekes eredmény, hogy minden tizedik betegnél az agar-agar nevű tengeri vörösmoszat-származék is felelős volt a tünetekért.
Utóbbi összetevőről viszonylag ritkán hallani, főleg az ételintoleranciával összefüggésben, pedig ott van szinte mindenhol: az élelmiszeriparban E406 néven alkalmazzák zselésítő és sűrítőanyagként, stabilizálószerként, joghurtokban, lekvárokban, édességekben, fűszerkeverékekben egyaránt előfordulhat. A főorvos szerint ez is megmutatja, hogy sok esetben nagyon nehéz a mindennapokban összefüggést felfedezni az elfogyasztott ételek és a különféle panaszok között. Sokan emiatt éveken keresztül szenvednek az ételintolerancia által kiváltott panaszoktól vagy szednek a tüneteket enyhítő gyógyszereket anélkül, hogy tudnák mi a bajuk.
Az ételintolerancia nem ugyanaz, mint az ételallergia: tünetei lassabban alakulnak ki, a panaszok összefüggnek az elfogyasztott étel mennyiségével is. Leggyakrabban emésztőszervi problémákat, puffadást, hasfájást, székelési gondokat okoz az ételintolerancia, de az esetek egy részében a rendszeres fejfájás, ekcémás bőrtünetek vagy pattanásosság hátterében is állhat a betegség. Az ételintolerancia nem gyógyítható, viszont a kiszűrt alapanyagok kiiktatásával a panaszok néhány hónap alatt gyógyszer nélkül is enyhülhetnek, elmúlhatnak.