szerző:
hvg.hu

Bár még csak december elején járunk, Bill Gates már összefoglalta, számára mi volt fontos 2018-ban. Pontosabban: milyen könyvek voltak fontosak a számára.

Néhány évvel ezelőtt Bill Gates egy egészen új és izgalmas dolgot talált ki, amiből azóta szinte hagyomány lett: megmutatja, hogy milyen könyveket olvas éppen, amiket másoknak is szívesen ajánl. Ezúttal sincs ez másként, a karácsony közeledtével a Microsoft vezére újra elhozott 5 könyvet, amit szerinte érdemes lehet kézbe venni.

A listája nemcsak azért beszédes, mert az ember megtudhatja, mit olvas a világ egyik leggazdagabb embere, hanem azért is, mert sokat elárulhat arról, milyen irányba halad a világ.

1. Paul Scharre: Army of none

Paul Scharre amerikai biztonsági szakértő könyvének címe már önmagában is beszédes. Az Army of none (magyarul valószínűleg: A senki serege) a háborúzás jövőjéről szól, amit már nem emberek, hanem automatizált fegyverek és drónok vívnak majd helyettünk. Gates szerint a gondolat, hogy a háborúban a mesterséges intelligencia is részt vesz, rendkívül fontos kérdéseket vet fel.

2. Yuval Noah Harari: 21 ​lecke a 21. századra

A már magyarul is megjelent könyvben Harari a 21. század legnagyobb kihívásaira igyekszik felhívni a figyelmünket, ezzel párhuzamosan pedig egyfajta megoldást kínálni rájuk.

3. Andy Puddicombe: The Headspace Guide to Meditation and Mindfulness

Bill Gates listájára azért került fel Puddicombe könyve, mert az idei évben egyre nagyobb figyelmet fordított (feleségével együtt) a meditációra. Hiába, egy milliárdosnak is kell egy hobbi.

4. Tara Westover – A tanult lány

Az írónő Tara Westover memoárjáról van szó, ahol elmeséli meglehetősen extrém gyermekkorát. Westover ugyanis 17 éves volt, amikor először iskolába ment, előtte odahaza tanult – ami az amerikai Idaho hegyeit és a természetet jelenti. Gates szerint Westover nagyon jó írónő, a történet pedig a saját életéhez is talált kapcsolódó pontokat.

5. John Carreyrou: Bad Blood

Gates elmondása szerint ezt a könyvet azért választotta, mert rengeteg ismerőse ajánlotta neki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Lássuk be, Bill Gates azért tud olyat mondani, amin sokan meglepődnek

A világ egyik leggazdagabb embere – és egyúttal Bill Gates jó barátja – Warren Buffett a napokban jelentette be, 75 millió darab Apple-részvényt vásárolt. Ennek kapcsán a Microsoft alapítója is elmondta a sokakat talán meglepő véleményét az Apple-ről.

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Osztozkodás Andy Vajna örökségén: a Filmalapnál pótolhatatlan, az üzletben nem

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Több mint kétszeresére drágult a Vasas-stadion építésének második üteme

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Gigászi bírságot kapott az EU-tól a MasterCard

Továbbra sem találják Emiliano Salát, a Cardiff eltűnt focistáját

Továbbra sem találják Emiliano Salát, a Cardiff eltűnt focistáját