szerző:
hvg.hu

Amellett, hogy egy bírósági döntés után ideiglenesen megtiltották több iPhone-modell importját és forgalmazását Kínában, egyes vállalatok maguk is egyfajta iPhone-embargót vezettek be.

Nagyjából egy hete tartóztatták le Kanadában Sabrina Meng Van-csout, a Huawei globális pénzügyi vezetőjét, aki nem mellesleg a Huawei alapítójának a lánya. Azzal vádolják, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, a washingtoni és brüsszeli büntetőintézkedések ellenére. Az Egyesült Államok most Van-csou kiadatását követeli. A hölgyet azóta kétmilliárd forintnak megfelelő összegű óvadékért kiengedték.

Kínában óriási felháborodást váltott ki az ügy, sokan politikai szándékot sejtenek mögötte. A Huawei egyik beszállítója, az LCD-paneleket gyártó Menpad, hogy jelezze ellenérzését, megtiltotta dolgozóinak az amerikai eszközök vásárlását. S minthogy az amerikai eszközöket nagyjából az iPhone-ok jelentik, az Apple-telefonok kerültek tiltólistára. Akiről kiderül, hogy iPhone-t vásárolt, azt a készülék árával egyező összegre büntetik – írja a South China Morning Post.

A kínai lap tudósításából az is kiderül, hogy 15 százalék támogatást adnak azoknak a munkavállalóknak, akik Huawei- vagy ZTE-telefonokat vesznek – ez utóbbi cég is hasonlóan tiltólistára került az Egyesült Államokban. S ezzel még nincs vége: megduplázzák az értékesítési jutalékot azoknál az alkalmazottaknál, akik az Egyesült Államoknak adnak el valamilyen terméket. Az intézkedések december 7-én léptek életbe, és – egyelőre – három évig érvényesek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Videó: ilyen előzést se láttunk még közúton

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Lekerültek az első helyről a kórházak az állami intézmények adósságlistáján

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

A teljesség fölött

A teljesség fölött