szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Föld északi pólusának gyors mozgása miatt a kutatóknak hamarabb kellene frissíteniük a navigálást segítő mágneses modellt, ám ez az amerikai kormányzat leállása miatt egyelőre nem lehetséges.

A Föld északi mágneses pólusa folyamatos mozgásban van, ám a tudósok szerint az elmúlt 40 évben a folyamat nagyon felgyorsult és kiszámíthatatlanná vált. A változás miatt a navigációs rendszereket korrigálni kell, amelyre január 15-én, kedden sor is került volna, de az amerikai kormányzat befagyasztása miatt a munkát január 30-ra halasztották.

A Nature cikke szerint az átállás azért is problémás, mert bár a kutatók fel voltak rá készülve (folyamatos korrigációra mindig szükség van), azt végül sokkal korábban kell elvégezniük, amire eddig nem volt példa. A World Magnetic Model (Mágneses Világmodell) frissítése 2020-ban lett volna esedékes, de végül előbb, a kormányzati munkabeszüntetés végeztével teszik meg. Ha azonban a leállás tovább húzódik, a modell frissítése is csúszhat.

A pólus a szakértők szerint egyértelműen Szibéria felé vándorol, de olyan sebességgel, ami számukra is meglepő: 15-55 kilométer közti távolságot tesz meg évente, amely miatt az előrejelzéshez használt eddigi rendszer teljesen haszontalanná vált. A kutatók szerint a vándorló pólus miatt a földfelszín alatt lévő olvadt vas megjósolhatatlan változásai okolhatók.

Ciaran Beggan, az Edinburghban működő brit földtudományi központ (British Geological Survey) munkatársa szerint a pólus elmozdulásait nem fogja észlelni az Északi-sarkvidéken kívül élő emberek többsége, például ha New Yorkban, Pekingben vagy Londonban okostelefont használ. A Jeges-tenger Kanadától északra eső részén azonban már nagyobb az esély a jelentős navigációs hibákra, így a régióban közlekedő hajók, repülők és tengeralattjárók navigációja is pontatlanabbá válhat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Washington Post: Beindult az illiberális lengyel sajtódaráló

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú