szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA tudósai azt vizsgálják, melyik lehetne a legjobb helyszín az űrhajósok számára a landoláshoz.

Ahhoz, hogy a jövőben a Mars-küldetések sikeresek legyenek, alapvetően egy nagyon fontos dologra van szükség: vízre. Amellett, hogy a tudósoknak az életben maradáshoz szükséges "kellékről" van szó, a rakéták tankolásához is jól használható. A jelek szerint bizakodóak lehetünk a marsi vízzel kapcsolatban, a NASA ugyanis kiadott egy térképet, amelyen a felszín alatt rejlő víz – pontosabban jég feltételezett lelőhelye található.

Az, hogy víz van a Marson, már 2008 óta tudjuk, az azonban, hogy a felszín alatt is van jég, kifejezetten jó hír a tudósok számára. A bolygó légköre ugyanis olyan ritka, hogy a folyadék könnyen elillanhat róla. A most kiadott adatok szerint van olyan hely, ahol

csupán 2,5 centiméter mélyen kell leásni a jég eléréséhez.

Az alábbi térképen a hideg színek a felszínhez közeli, míg a meleg színek a felszín alatt mélyebben meghúzódó jeget mutatják.

©

Sylvain Piqueux, a NASA Jet Propulsion Laboratory tudósa szerint tovább kell folytatni a munkát, hogy az űrhajósoknak megtalálják a lehető legjobb leszállóhelyet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!