szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár napjaink okostelefonjait modern alkatrészekkel és funkciókkal látják el, arra nem nagyon sikerült még megoldást találnia gyártóknak, hogy a téli mínuszokban ne merüljön le gyorsabban a készülék.

Hiába kerül akkumulátorvédő funkció a modern telefonokba, az egyik leggyakoribb problémát máig nem sikerült orvosolniuk a gyártóknak. Ez pedig a készülékek téli mínuszokban való gyorsabb merülése, ami egyáltalán nem legenda. Számos tanulmány kimondta, hogy a hideg idő nem kedvez az aksiknak, amik ilyenkor a kelleténél gyorsabban vesztik el a tárolt energiát.

A jelenség nem csak mobiloknál gyakori, hiszen minden elektronikai eszköz küzd ezzel, amelyikben lítiumion-akkumulátor dolgozik. A probléma a telep működési elvéig vezethető vissza: a hidegben a kémiai reakciók, például a kisülés nem úgy zajlik, ahogy kellene, mindez ráadásul a töltést is nehezebbé teszi.

[11+1 tuti tipp, hogy (még) tovább bírja a telefonja egy feltöltéssel]

A legtöbb gyártó eleve arra figyelmezteti a készüléktulajdonosokat, hogy a kihűlt telefont ne dugják azonnal töltőre, mert a folyamat helyrehozhatatlan károkhoz vezethet. A fő veszélyforrás a páralecsapódás, amely elsősorban a nem vízálló eszközöket veszélyezteti. Ez utóbbit nem csak telefonoknál tanácsos megfogadni, hiszen nem csak mobilokban találni lítiumaksikat.

Az egyik általános megoldás ilyenkor a készülékház folyamatos felmelegítése: érdemes a telefont/zenelejátszót/akármit a kinti hőmérsékletnél melegebb szobában hagyni, majd kis idő múlva még melegebb helyiségbe vinni. A radiátorra vagy annak közelébe rakni viszont egyáltalán nem jó ötlet, ugyanis a nedvesség aligha fog károkozás nélkül elpárogni belőle.

Gyakori jelenség, hogy sokan télen is a mobillal a kezükben járkálnak, akkor is, ha odakint repkednek a mínuszok. A szakemberek szerint ez egyáltalán nem tesz jót az eszköznek, mert a telefon így is képes kihűlni. A legjobb ilyenkor zsebre rakni vagy a kabátzsebben, a kezünk mellett tartani az eszközt, mert még azzal is melegíteni tudjuk. Sok gyártó hangsúlyozza, hogy a mobilját milyen körülmények között érdemes használni.

Ez általában 0 és 35 Celsius-fok közé tehető.

Érdemes egy pillantást vetni a Battery University szakértőinek grafikájára is, amely azt taglalja, hogy a kinti hőmérséklethez viszonyítva mekkora kapacitásra képes egy jól működő aksi. A becslések szerint -20 fok környékén egy teljesen feltöltött telep kevesebb mint másfél óráig bírja, függetlenül attól, milyen idős és milyen gyártmányú az akkumulátor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Félrefordítás volt, hogy magyar légitársaság indítana közvetlen járatot Mongóliába

Félrefordítás volt, hogy magyar légitársaság indítana közvetlen járatot Mongóliába

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Lázár János: „Háborúban nem lehet országot építeni”

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál

Halálra gázolt a vonat egy nőt Dorognál