Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Három éve létezik, sokan mégis ódzkodnak tőle: a magyarok fele a megszokott Windows-kiadásoknál maradva máig nem frissített az új, 10-es rendszerre. Sok olvasónk túlzott modernitást emleget, de a félelem is nagy úr.

Első olvasatra furcsállottuk, hogy egy vadonatúj, még ki sem csomagolt notebook valakinél képes csalódottságot okozni. De Imre hozzászólását alaposan végigolvasva rögvest érthető a gond, mellyel valószínűleg nem egy olvasónk szembesült az elmúlt hónapok során:

“SAJNOS Windows 10 van a gépemen, mert ajándékba kaptam egy új laptopot, és ez már nem támogatja a 7-est”

– írta az oprendszerek használatával kapcsolatos kérdésünkre, mely több tucat embert késztetett válaszadásra, nagyjából azonos elgondolás mentén.

A StatCounter adataiból leszűrhető, idehaza mennyire barátkoztak meg a felhasználók az immár hároméves létezését ünneplő Windows 10-zel: a legfrissebb kiadású oprendszert jó páran használják, ám nem kis meglepetésre ma is sokan vannak, akik továbbra is valamelyik korábbi kiadást nyúzzák. De vázoljuk ezt a számok nyelvén: 100 magyar számítógépből

  • 36-on még mindig Windows 7,
  • 50-en Windows 10,
  • 5-ön XP,
  • 8-on 8/8.1 fut,
  • és 0,24 százalékra tehető a Vista-használók aránya.

Összeesküvés?

A le nem váltás okai változatosak, de valamiben egyeznek:

régen minden jobb volt.

Miklós például komoly összeesküvést gyanít, szerinte ugyanis legyen szó bármelyik kiadásról, a felhasználói élmény fokozása valójában csak "egyre több, csilivili parasztvakítás, egyre nagyobb erőforrásigénnyel". Tamás szintén ezt a gondolatot erősítve azt írta, "hiába mondják korszerűbbnek a 7 és 10-es rendszereket, az XP óta csak egy rakás fölösleges sallanggal pántlikázták fel azokat. Sok tekintetben még korlátozták is a lehetőségeket".

©

De olyan is van, aki az utóbbi időben megsokasodott, a nem megfelelő adatkezeléssel kapcsolatos aggályok miatt tart az újabb kiadástól. Ottis szerint az új Windows azért is problémás, "mert olyan kommunikációs csatornákon pofázik folyamatosan a MicroFos szervereivel, amikről máig nem tudtuk kideríteni, hogy mire vannak". Ugyanezen elgondolás mentén írta azt Gábor, hogy a 8.1-ről legalább tudni, mit művel a háttérben.

"Mi a pics*nak kell engedélyt kérni a hangerőhöz? Értelmetlen az egész" – tette fel kérdését (csillagozás nélkül) Péter, alighanem rátapintva az új Windows sokak szerint legnagyobb gyengeségére, a folyamatos frissítések miatt alkalmanként beütő, kisebb-nagyobb gondokra. Ennek ellenére nem kevesen vannak, akik jónak találják, hogy a Microsoft gyakorta kiadott updatekkel igyekszik naprakésszé tenni szoftverét.

Ugyanakkor a "k*rva gyakran kerül porszem ebbe a k*rva gépezetbe" felütéssel írt észrevétel miatt a funkciót valahogy nem igazán tudjuk abszolút hibamentesnek venni. Az október eleji eset után meg főleg nem. Ekkor derült csak ki, hogy a frissítéssel komoly baj van, többeknél ugyanis fájlokat törölt le az update egy problémásan működő funkció miatt. A gondokat csak tetőzte, hogy az ezt javító verzió sem volt tökéletes, azt utólag szintén visszavonták. Pedig ha valaki, a Microsoft egyáltalán nem szűkölködik tesztelőkben, egész pontosan 15 millió ilyen (szak)embere van. A következőnél már remélhetőleg nem tévednek, hiszen jövő márciusban újabb nagyobb frissítőcsomag érkezik.

©

Támogatás? Kihaltak, mint a meseírók

A szoftveres gondoknál nagyobb visszhangot az el-eltűnő hardvertámogatás hiánya okozott, amelyet nem kevés olvasónk tapasztalt a Windows 10-zel való ügyködés során. Nagyjából ez egyébként a leggyakoribb válasz a "miért nem frissítek?" kérdésre, sokan ugyanis komoly hátrányként élik meg, hogy különböző eszközeik egyszerűen nem vagy csak nehezen működnek az új build alatt. Annál is inkább, mert a frissítéstől éppen segítséget vártak volna, ha már az előző szisztémákkal pont, hogy elavultságuk miatt kényszerültek szakítani.

Van másik

Aki akár a fentiek miatt, akár más okból "nem hisz" egyik Windows-verzióban sem, annak több választási lehetősége is akad.

Használhatja például a jellemzően ingyenes Linux-disztribúciók valamelyikét, melyek közül jelenleg a Manjaro, a Mint és az Ubuntu a legkedveltebb. Ezek mindennapos használata ma már meglehetősen kézre esik, alig kíván meg több számítástechnikai ismeretet, mint a windowsosás. Megszokást viszont kétségtelenül igényelnek.

Kevesebb megszokást, de több pénzt kíván meg a MacOS: a rendszert ugyanis az Apple jellemzően borsos árú számítógépeire találták ki.

A Google Chrome OS nevű operációs rendszere is egy opció, ám a jelentős mértékben felhőszolgáltatásokra alapuló szoftver ma még nem mindenkinek ajánlható. Aki együtt tud vele élni, az jól jár: az ilyen rendszerre optimalizált Chromebookok nagyon olcsó masinák.

A Raspberry közösség Pixel névre keresztelt operációs rendszerét nem kell még telepíteni sem, és szinte bármelyik gépbe betöltve működik. Tehát ha van egy régi, lassú számítógépe? Ezzel az ingyenes programmal jó kis gép lesz belőle.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!