szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumot ma már két helyen is meg lehet találni – a másik a Minecraft. A járvány hatására indult építőmunka egyszerre közösségi projekt és születésnapi ajándék.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Sokak kedvencében, a programozás tanításához is használt Minecraftban készítik el a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium (majdnem) tökéletes mását az intézmény diákjai. A közel egy hónapja tartó munka mára már odáig jutott, hogy még az iskola előtti kisboltot is sikerült áthelyezni a Minecraft világába.

Az ötletgazdák egyike, Ürmös Martin kérdésünkre azt mondta, a projekt egyszerre közösségi élmény és születésnapi ajándék. Az épülő gimnáziumot ugyanakkor minden jelenlegi, volt és jövőbeni berzsenyisnek szeretnék majd átadni. A fiatalok így a való életben megtalálható épület mellett a számítógépes változatban elérhetőt is bejárhatják.

A csapat nagyon aprólékos módon dolgozik, hogy a játékbéli épület hasonlítson a valódira. Ennek megfelelően tantermek, padok, táblák, kerítések, mi több, sportpálya is kerül bele. A társaság kockánként építkezik, akkor, amikor éppen szabadidejük engedi. A Google Térképen elérhető fotókat használva próbálják lemásolni gimnáziumukat, hiszen a járvány miatt máshogy nincs lehetőségük az adatgyűjtésre. A tervezéshez egy korábbi iskolatársuk alkalmazása is nagy segítséget jelent, amelyben nagyjából minden fontos paraméter elérhető az iskoláról.

A csapatot képviselő Ürmös Martin kérdésünkre elmondta, azért esett a választásuk éppen a Minecraftra, mert egy igen hatékony, de ahhoz képest egyszerűen kezelhető szoftverről van szó. A játék nem véletlenül babonázta meg felhasználók tömegeit, és nem csak nálunk népszerű: világszerte havonta nagyjából 112 millióan játszanak vele.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!