szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Indiai kutatók vizsgálata szerint akkor is koronavírus-fertőzöttségre lehet gyanakodni egy páciensnél, ha az két, nagyon jellegzetes illatot nem érez.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-fertőzöttség egyik tipikus tünete az ízlelés és szaglás képességének ideiglenes elvesztése. Hogy ez mennyi ideig tarthat, páciense válogatja, de találtak már olyan beteget is, akinek közel fél évet kellett várnia, mire újból rendesen érzett szagokat.

India kutatók nemrég annak próbáltak utánajárni, vannak-e olyan tipikus szagok, melyek hiánya gyanakvásra adhat okot. Vizsgálatuk során ötféle, elsősorban Indiában honos illattal kísérleteztek: a borsmentával, a kókuszolajjal, az édesköménnyel, a fokhagymával és a kardamommal, amely egy gyömbérféle. A kutatás során a résztvevőkön kétféle illat fogott ki:

az egyik a borsmenta, ezt 25 százalék nem érzékelte, a másik pedig a kókuszolaj, erről 21 százalék mondta azt, hogy nem érzi.

A kutatás megállapítása, hogy akinél e két illat hiányzott, azt nagyobb valószínűséggel – tehát nem minden esetben, csak gyakran – tesztelték pozitívra koronavírusra.

[84 965 koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg, és végre kiderült, hogy is működik a fertőzés]

Minden fertőzött ugyanakkor nem veszti el a szaglását. Az általános vélekedés szerint a koronavírusosak nagyjából 80 százalékánál jelentkezik íz-, illetve szaglásvesztés, de nem egyszerre: általában a szaglással kapcsolatos problémák jönnek elő először, és csak utána tapasztalni az ízlelésvesztést. De persze ezt is betege válogatja.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!