szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik leginkább szembetűnő változás az idei iPhone-oknál a szerényebb doboztartalom volt. Kimaradt a fülhallgató és a töltő is, azonban nem mindegyik ország fogadja el ezt.

Környezetvédelmi okokra hivatkozott az Apple, amikor kihagyta az idei iPhone-ok dobozából a fülhallgatót és a telefontöltőt, mondván, bizonyosan vannak ilyen kiegészítők a felhasználók birtokában (ha meg nem, akkor majd vesznek maguknak), szóval felesleges ezzel is terhelni a környezetet. (Más kérdés, hogy voltak szakértők, akik szerint csak így lehetett még viszonylag elfogadható szinten tartani a telefonok árát.) A Samsung azonnal meg is trollkodta ezt a döntést. (Igaz, most éppen úgy tűnik, se töltő, se fülhallgató nem lesz a Galaxy S21-mobilok dobozában.)

©

Legelőször Franciaországban tettek e lépés ellen, hivatkozva egy ottani törvényre, amely szerint a technológiai vállalatoknak kötelező kihangosító készletekkel ellátni a készülékeiket, hogy megvédjék a 14 aluliakat az elektromágneses sugárzás lehetséges kockázataitól. Az Apple nem tehetett mást, beadta a derekát, azaz a Franciaországban forgalmazott iPhone 12-k mellé füles is jár.

Most egy másik ország, Brazília állt elő hasonló követeléssel, bár ezúttal a telefontöltőt illetően. Sao Paulo állam fogyasztóvédelmi felügyelősége (Procon-SP) még októberben kérte fel az Apple-t, hogy nyújtson további információkat arról, hogyan védenék a környezetet azzal, hogy nem tartalmazzák a dobozok azt, ami egyébként az okostelefon alapvető tartozékának tekinthető. Az Apple a válaszában megerősítette azt az ismert évét, hogy a legtöbb felhasználónak már van kompatibilis töltője, így ez a döntés csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. A brazilok azonban nem voltak elégedettek a válasszal. A Procon-SP szerint a hálózati adapter a termék használatának elengedhetetlen eleme, és az iPhone töltő nélküli értékesítése ellentétes a brazil fogyasztóvédelmi törvénnyel. Amennyiben az Apple nem tesz eleget annak, hogy töltőt tegyen az iPhone 12-k mellé, komoly pénzbírságra számíthat.

Bár ez a döntés kizárólag Sao Paulo államra vonatkozik, a brazil nemzeti fogyasztóvédelmi miniszter is fontolgatja, hogy arra kényszerítse az Apple-t, országszerte hálózati adapterrel együtt értékesítse az idei iPhone-okat. Az Apple egyelőre nem kommentálta a fentieket, azonban ha nem akar lemondani egy piacról, töltőt kell tennie az iPhone 12 dobozába. Kérdés, hogy akkor mit lépnek majd más országok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

60 milliárd forintot tesz fel az Apple egy célra: hogy több fát ültessenek

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt