szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Soha nem sikerült még olyan sokáig működtetni egy fúziós reaktort, mint amit most Dél-Koreában. A cél, hogy 2025-re már 5 percen át legyen üzemképes az egység.

Hogy sikerül-e megállítani a globális felmelegedést, az nagyban függ attól, hogy az emberiség képes lesz-e nagy mennyiségben tiszta energiát előállítani. A tudósok ezen a téren nagy reményeket fűznek a fúziós reaktorokhoz, amelyek fejlesztése még most is zajlik, ám az eddig elvégzett tesztek meglehetősen biztatóak.

Kína például nemrég bekapcsolta a mesterséges Napját, ami 150 millió Celsius-fokot képes létrehozni, most pedig Dél-Korea büszkélkedhet egy új rekorddal. Az Express beszámolója szerint a Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) nevű szerkezetet november végén sikerült 20 másodpercig működtetni mintegy 100 millió Celsius-fokon, ami új világrekordnak számít. Korábban az ilyen fúziós erőműveket csupán néhány másodpercre sikerült üzembe helyezni, sőt, még a KSTAR is csak nyolc másodpercig tudott működni. Ezt a rekordot még 2019-ben érte el.

Ahhoz, hogy a Földön olyan reakciót tudjanak létrehozni, mint amilyen a Napban is lejátszódik, egy mesterséges környezetre van szükség. Az olyan reaktorokban, mint a KSTAR, hidrogén-izotópokat kell elhelyezni, amit plazmává kell alakítani. Ebben az állapotban az ionok és az elektronok elválnak egymástól, majd ha ez sikerült, az ionokat tovább kell hevíteni, és megtartani azokat ebben az állapotban.

Ez az, ami a korábbi kísérletek során már ugyan sikerült, ám csupán néhány másodpercen keresztül. A nemzetközi kutatócsapat azonban egy olyan metódust fejlesztett ki, amivel sikerült a korábbinál hosszabb időre csapdába ejteni a plazmát, és stabilan tartani azt. Így vált lehetségessé, hogy 20 másodpercen át volt működőképes a reaktor.

Bár ez az eredmény még mindig nagyon messze van attól, ami hosszú távon a megoldást jelentheti az emberiség számára, ez egy igen komoly lépés efelé a cél felé. A KSTAR fejlesztőinek fő célja, hogy 2025-re 5 percen át legyen képes üzemelni a reaktor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még tovább csökkentek az albérletárak

Még tovább csökkentek az albérletárak

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni

Szlovákiában csak negatív teszttel lehet majd munkába menni