szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

BioUltra néven mutatták be a woresteri mérnökök annak a vonatnak a prototípusát, amelyik biometánt tankolva 3200 km-t is képes megtenni egyhuzamban.

Ahhoz, hogy a globális felmelegedésen valamelyest képesek legyünk úrrá lenni, arra van szükség, hogy mielőbb lenullázzuk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek egyik fontos eleme, hogy kizöldítsük a közlekedést, és olyan járműveket használjunk, amelyek nem szennyezik a környezetet.

A repülés helyett jó alternatíva lehet például a vonatkozás, ám még ezen a téren is bőven van hová fejlődni. Sok helyen ugyanis még mindig dízelvonatokat használnak, ami nem túl környezetbarát megoldás. A brit Worcester városában működő Ultra-Light Rail Partners szakemberei egy olyan vonatot fejlesztenek, ami duplán hasznos lehet a környezet számára.

©

Az India Times beszámolója szerint amellett, hogy a BioUltra névre keresztelt szerelvény elektromos árammal megy, az energiát a hulladékból, pontosabban az abból származó metánból nyeri.

A tervek szerint a vonat 20 méter hosszú lesz, és nagyjából 80 km/h-val fog közlekedni. Jelenleg egy prototípus már elkészült: ez 10 méter hosszú és 12 tonnát nyom.

A lap szerint a biometán felhasználása egyáltalán nem juttat mérgező anyagot a levegőbe, és az égéstermék is szagtalan. A vonat képes lehet 3200 km megtételére elegendő üzemanyagot magával vinni. Emellett további jó hír, hogy mivel a vonat jóval könnyebb, mint a hagyományos dízelmotoros változat, így a síneket is jobban kíméli, és kevesebb karbantartásra lesz szükség.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!