szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minap Bill Nelsont, a korábbi floridai szenátort jelölte meg Joe Biden amerikai elnök a NASA 14. adminisztrátorának. Nelson már le is tette a hivatali esküjét, és rövidesen munkához lát. De mi lehet róla tudni?

A most 78 éves Nelson a megbízott és ideiglenes NASA-vezető, Steve Jurczyk helyére érkezik, aki a korábbi Trump-kabinet által kijelölt Jim Bridenstine-t váltotta. Jurczyk csupán addig vállalta az igen komoly feladatot, amíg a Joe Biden-féle kormány ki nem választja a végleges NASA-vezető személyét.

Bill Nelson rutinos, jó kapcsolatokkal rendelkező politikusként ismert, de a szövetségi űrhivatal székébe nem ez repítette: egyrészt utazott az 1986-ban felbocsátott Columbia űrrepülőgép fedélzetén, emellett néhány napot el is töltött az űrben. Nelson mindemellett katonai feladatokat is ellátott: egészen a századosi rangig vitte az amerikai hadseregben.

[A NASA vezetője nem akar együtt dolgozni Bidenékkel, inkább felmond]

Ezek mind komoly referenciák, de Nelson egyébként sem ismeretlen szereplő a NASA-alkalmazottak szemében. A szenátorként is tevékenykedett politikus ugyanis a Képviselőházban is hosszú időn át foglalkozott az űrkutatással kapcsolatos albizottságok feladataival.

Érdekes adalék, hogy a Trump-adminisztráció idején megválasztott NASA-vezető, Jim Bridenstine kinevezését Nelson élesen bírálta. Kinevezésekor azonban – melyen a korábbi NASA-főnök, vagyis maga Bridenstine is részt vett – az előd méltatta az utódot, és sok szerencsét kívánt feladatai elvégzéséhez. Ezekből egyébként bőségesen lesz, köztük a Hold újbóli meghódítása miatt is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!