szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jim Bridenstine korábbi NASA-főnök és republikánus szavazó olyannyira nem kívánt együtt dolgozni az új elnökkel és csapatával, hogy még a beiktatásuk előtt lemondott.

Új vezetője van az amerikai űrkutatás legfontosabb központjának, a NASA-nak, miután a Trump-adminisztráció által kinevezett Jim Bridenstine lemondott.

A Space.com szerint a NASA-t most Steve Jurczyk vezeti. A villamosmérnök diplomával rendelkező szakember 1988 óta dolgozik az űrügynökségnél, igazi veterán személyiség. A NASA oldalán elérhető hivatalos önéletrajza szerint Jurczyk több NASA-projektnél is kulcspozíciót töltött be, emellett az ügynökség Langley nevű kutatóintézetét is megjárta. Utóbbinál még technológiai igazgatóvá is kinevezték a kétezres évek elején.

Jurczyk egyike annak a 34 szaktekintélynek, akit az újonnan megválasztott elnök, Joe Biden beiktatása után kineveztek az Egyesült Államok legfőbb – többek közt tudományos – szervezeteihez. Az ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy később is ő marad a NASA igazgatója, a posztot ugyanis csak ideiglenesen kapta meg. (Persze az is lehet, hogy a Biden vezette kormány végül maradásra bírja a szakembert, ha nem találnak nála is alkalmasabb jelöltet.)

Steve Jurczyk és az előző NASA-főnök között akad néhány különbség. Bridenstine például az oklahomai képviselőség után, kvázi politikusként került a világ egyik legnagyobb tudományos ügynökségének élére, noha azért a repüléshez is van köze: korábban vadászpilóta volt.

Bridenstine kinevezését 2017 szeptemberében jelentette be a Trump-kormányzat, a Szenátus azonban csak 2018 áprilisában fogadta el azt. A volt NASA-vezető 2016-ban az Aerospace Americának úgy nyilatkozott:

nem hiszi, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés az emberiség műve lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Előkerült egy 3500 éves használati utasítás arról, hogyan kell mumifikálni

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán