szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jelszavakról egyelőre senki nem tudja, hogy működnek-e, de a fájl mérete így is aggasztó.

Egy népszerű hackerfórumon kezdett terjedni az a 100 GB-os TXT- (szöveg)fájl, amely a CyberNews cikke szerint akár 82 milliárd jelszót is tartalmazhat. A szakértők egy alapos vizsgálat után viszont arra jutottak, hogy sok azonosító ismétlődik, így az egyedi kódok száma igazából “csak” 8,4 milliárd körül van. (Persze ez is rengeteg.)

A gyűjteménynek a RockYou2021 nevet adták, de egyelőre nem világos, hogy a benne lévő jelszavak vajon működnek-e. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a fájl korábbi szivárgások során gyűjtött jelszavakat tartalmaz, a hackerek most pedig egyetlen, közös adatbázisba rendezték azokat. A kódok egyébként 6, illetve 20 karakter hosszúságúak.

Az eset miatt újból hangsúlyossá vált az a kiberszakértőktől már rengetegszer hallott jó tanács, hogy a felhasználóknak csakis egyedi, valóban biztonságos jelszavakat szabad használniuk, és ahol lehet, ott be kell kapcsolni a kétfaktoros hitelesítést. (Attól egyébként nem lesz erős egy jelszó, mert hosszú.)

Ha számot tesz a jelszavába, ne a végére tegye és ne egyest

Mindenkinek felül kellene vizsgálnia a jelszavait, mert azok általában attól nem lesznek sem „erősebbek", sem kevésbé kiszámíthatóak, hogy megnövelik a hosszúságukat - hívták fel a figyelmet amerikai szakemberek.

Az incidens miatt a CyberNews egy online ellenőrzőprogramot készített, ahol bárki megtekintheti, saját kódja érintett-e a szivárgásban. Az oldal azt ígéri, hogy a beírt azonosítót nem gyűjti be, és nem naplózza azt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!