szerző:
Tallián Miklós
Tetszett a cikk?

Anglia példája nem igazolja az EU-ellenességet. Sőt, ellenkezőleg.

A magyar kormányoldali értelmiségi holdudvar egyik legviccesebb húzása, amikor a következő logikai láncolattal próbálják meg igazolni, hogy a magyar kormány politikája helyes és sikeres: egy tetszőleges öreg angol / konzervatív filozófus szerint az EU hülyeség, tehát Orbán Viktor EU-kritikája is helyes (holott ez egyáltalán nem következik az első állításból), tehát Orbán Viktor minden egyéb lépése is helyes (holott ez egyik előző állításból sem következik). De mivel a logikai bukfencekről ennél többet elmondani nem nagyon tudunk, érdemes a valósággal összevetni az öreg angol euroszkeptikusok alapvetéseit, legfőképpen azt, hogy az angol nemzetállam rosszul járt az unióval, és mennyivel jobb lenne nekik nélküle. Mintha Anglia még mindig világbirodalom és vezető ipari hatalom lenne.

Holott.

Túlságosan erős tesztet nem is kell alkalmazni. Teljesen egyértelmű, hogy technológiai színvonal terén Európában Németország vezet, kevésbé köztudott, de high-tech és hadiipara miatt Franciaország is előrébb tart, Anglia legjobb esetben is bronzérmes lehet, de kérdés, hogy Észak-Olaszország nem előzi-e meg. Egy főre eső GDP-ben pedig nemcsak az angolok által oly lenézett Németország és Ausztria, de a Benelux államok, sőt Írország is megelőzi őket, és a franciák is csak igen kevéssel vannak lemaradva. Vagyis minden arra mutat, hogy a föderalista európai mag ki tudja használni az előnyöket, és jobban jár, mint az izolacionista britek.

A „legendás” angol szimbólumok pedig önállóan nem képesek túlélni: a Rolls Royce, a Bentley vagy épp a Mini német tőke és technológia nélkül nem létezne, és ez még a jobbik eset, képzeljük el az angol büszkeséget, amikor a maláj Lotusra, vagy indiai Land Roverre és Jaguarra néznek, vagy arra gondolnak, hogy számos egyéb hagyományos mindennapi cikkük már indiai iparvállalatok terméke.

Ezzel együtt persze Anglia még mindig nagyságrendekkel fejlettebb és gazdagabb, mint Magyarország, és a saját kormányuk nem tehetné meg tiltakozás nélkül ezekkel az angol urakkal azt, amit a magyar kormány a magyar állampolgárokkal. Úgyhogy nem árt fenntartásokkal kezelni az öreg angol euroszkeptikusokat, mert hajlamosak elfeledkezni arról, hogy német autóban ülnek és indiai teát isznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!