szerző:
Mézes Flórián
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elhunyt szerzőtársunk, Sebők János, a magyar könnyűzenei újságírás klasszikusa. A HVG egykori munkatársa emlékezik rá.

A sors végül nem engedett neki többet, csak e szűk 62 évet.

Sebők János egészsége az utóbbi időben megromlott, de még nagyon nem készült a halálra: nagy kedvvel dolgozott legújabb könyvén, élénken blogolt politikát, kormányt, országot, örömmel osztott meg a világhálón az arra éhezőknek Szépet, Szót. Vagyis gyakorolta, amit egész felnőtt életében csinált: tudatni igyekezett, szándéka szerint mindenkivel, az általa látott valóságokat.

A közgazdasági egyetem elvégzése után annak újságjánál maradt, később az Ifjúsági Magazinnál a rockzene egyik hazai zászlóvivője lett, általában véve az ifjúsági zenéké, beleértve az egyenesen tilalmazott punkzenét is. Ez folyamatos konfliktusokkal járt, hiszen az akkori hatalom a Sebők János által mutatott valóságot nem akarta látni – tulajdonképpen nem szívelte az ifjúsági zenét, talán mert abban ő is önálló, azaz tőle független ifjúságot látott –, ezért az időközben sokkötetessé vált „rockújságírónak” a cikkei letiltásától a rendszerellenességi perig mindenben része volt.

A rendszerváltás után is szerkesztett-főszerkesztett rock-, poplapokat, irányított zenei honlapokat, írt rockkönyveket, de közben egyre inkább a történelem, a „nagytársadalom” irányába fordult: nem szokványos megközelítésű, vitákat kavaró történelmi munkái jelentek meg például a nürnbergi perről, a Horthy-mítoszról, a hatalom, a társadalom működését pedig egyebek között a hvg.hu-n oknyomozta, értékelte. Ez is folyamatos konfliktusokkal járt, csak már nem közvetlenül a hatalommal csapott össze, hanem az őáltala rajzolt valóságokat másként látó és némely könyveit, cikkeit ezért nem vállaló szerkesztőkkel, és természetesen a minden rendű és rangú, minden indulatú kommentelőkkel.

Talán nem is volt virtigli konfliktuskereső, de aki erősen akarja a maga világát másoknak adni, másokkal megosztani, az szükségszerűen ütközik is velük, magán- és közlétében egyaránt. A magánéletben ezt alig lehetett észrevenni, mert végtelen humora derűbe burkolt mindent.

Ahogy mondani szokás, Sebők János még ahhoz a generációhoz tartozott. Szomorú kifejezés ez, ami ez esetben annak az ethosznak a lassú kihalását jelzi, amely szerint egy értelmiséginek nem csupán az egyéni érdekei és értékei képviselete a dolga a világban, hanem a közösség érdekeinek és értékeinek felfedése és a közösség javára való érvényesítése is.

Sebők János ehhez az általa látott valóságok felmutatásával járult hozzá. Ennél többet, lehet, nem is tehetett volna értünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!