Seres László
Seres László

Egyetlen velünk élő területen sem annyira látványos a reálisan létezett szocializmus túlélőereje, kreativitása és lobbiképessége, mint az egészségügyben.

"Persze, hogy bonyolult az egészségügynek a dolga. De hát amelyikünk bemegy egy egészségügyi intézménybe, tudja, hogy hazugságok sokaságára épül." (Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben)

*

2008. március 9-én a magyarok nagy többsége úgy döntött, hogy mégiscsak van, illetve ha nincs, akkor legyen ingyenebéd. Mármint ingyenes orvosi ellátás. Másfél évvel voltunk az elhíresült őszödi beszéd kiszivárogtatása után, a dunai szél már rég elfújta a hungarista gyújtogatások füstjét, de még mindig minden a hazugságról szólt. Ez a népszavazás is. Az emberek 82 százaléka igent mondott arra, hogy a kormány vonja vissza a 2007-ben bevezetett, a háziorvosi rendelőkben, illetve kórházban maradó 300 forintos vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat.

Az eredmény: Gyurcsány március végén kirúgta az SZDSZ-es Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, népi támogatás híján lemondott a további reformokról, április végén a liberálisok beintettek, és otthagyták a koalíciót. 2010-ben kétharmados többséggel jött vissza a hatalomba Orbán "soha nem hazudtam" Viktor.

A Fidesz egész népszavazás-kampánya a hazugság-motívumra volt felfűzve. Nem volt nehéz dolguk: érdemben soha nem kellett reagálniuk saját nyilvánvaló hazugságaikra, elveket, megvalósítható programot soha senki nem kért rajtuk számon, elég volt meglovagolni a változatlan össznépi dühöt és protest-hangulatot, és kieszközölni az első olyan szavazást, ahol nemet lehet mondani bármire, ami Gyurcsány.

Az ún. "szociális népszavazás" sikere azt is jelezte: az emberek nagy ívben tettek arra, hogy az amúgy ezer sebből vérző "hazugságbeszéd" több őszinte igazságot tartalmazott, mint amit a teljes politikai elit együttvéve ki mert mondani 1990 óta. Az egészségügyről is. Sokkal kényelmesebb volt látványos protestbe csomagolni a "minden maradjon úgy, ahogy ismerjük" kádári túlélési stratégiát, mint kevésbé látványosan, de szakítani a hazugsággal, és az egyéni felelősségre, az önrészfizetésre (co-payment) és a privát biztosítók közti választásra alapozva új életet kezdeni. A szó szoros értelmében.

A "szociális népszavazással" a magyarok nagy többsége igent mondott az egyik legnagyobb hazugságra, az egészségügy vagy bármi másnak az ingyenességére, az eü-reformok hiábavalóságára, és arra, hogy egyszerre ehetem meg és tarthatom meg a tortámat.

*

"Aki ismer, tudja, hogy miért nem maradtam a szakmában! Többek között ezért! Mert egy vágóhíd, ahol a kiszolgáltatott embereket függetlenül nemtől és kortól ide-oda dobálják. Én tudom, hogy nem a legnagyobb a fizetésük, tudom a körülményeket is, amiben dolgoznak. De aki a hivatásának érzi, az dolgozzon is annak megfelelően." (Praxis blog)

*

2015. november 21-én a Publicus Intézet közzétette felmérését, amely szerint a megkérdezettek kétharmada olyan szinten elégedetlen az állami eü-ellátással, hogy kész lenne 300 forint vizitdíjat is fizetni, "ha az így befolyó pénzt az egészségügy fejlesztésére fordítaná a kormány". És ezt így hogy? A Fidesz-rendszer ötödik évében komolyan létrejött egy új kétharmad a kormány ellen? Ráadásul olyan kulcskérdésben, ami a NER egyik legitimációs alapját jelenti: az állami rendszerek központi működtetésében.

A megkérdezettek 64 százaléka egyértelműen úgy látja, hogy az elmúlt években még romlott is a helyzet az egészségügyben, és ezért a kormány a felelős. Persze, hát ki más? Egy olyan rezsimben, amely még kérkedik is azzal, hogy életem minden területét központi kontroll alá helyezi, mert így hatékonyabb, a magántulajdonomat lenyúlja, mert kell a pénz, és még azt is megszabja, mikor vásárolhatok? A NER alappillére dől ki, ha komolyan meginog a bizalom az általa tulajdonolt-irányított rendszerekben.

Gyurcsány mára nem szempont, kórházba, háziorvoshoz ellenben mindenki jár, mindenki látja az ismert állapotokat, amelyeket csak tetéz, hogy a Népszabadság számítása szerint jelenleg tíz kórháznyi orvos hiányzik az eü-rendszerből.

Ezek szerint viszont megtörtént az áttörés, véget ért a tagadás időszaka, kár önmagunknak hazudni. Ez az állami eü egy fos, aki csak teheti, keresi a privát vészkijáratot, tízből hatan már igénybe is vettek valamilyen fizetős magán eü-szolgáltatást. Kár, hogy ez az új kétharmad egyelőre nem váltható politikai tőkére, mert még nincs az a konzervatív-liberális párt, amely akár választást is nyerhetne az emberhez méltó, tehát minél privátabb eü- és szociális rendszerek ígéretével.

Jó lenne azt hinni, hogy az ellenzék megéri a pénzünket, de nem, nem éri meg. Szegény, szegény szocialisták két fontos döntést hoztak az elmúlt időben: egyrészt a szegfűt lecserélték felkiáltójelre, másrészt több pénzt követelnek mindenkinek. Így történhet meg az, hogy a liberális eü-reformokat mindig is utáló MSZP egyszeri, 150 százalékos béremeléssel oldaná meg az ágazat válságát, azaz ugyanazzal a logikával úszná meg az elengedhetetlen átalakítást, mint a Fidesz a 60-80 milliárdos béremeléssel (Orbán: "ami nem elegendő, de valami"): öntsünk még több pénzt a mostani rendszerbe, az majd segít. Nem fog.

*

"Elvánszorgok a félhomályban üresen kongó terembe, lehuppanok az egyik padra, nézem az egymás mögött körbejáró műtötteket, kik kezükben véres vagy vizeletes zacskót cipelve csoszognak körbe, mint börtönben a sétára vezényelt fegyencek." (Szabó Illés: Utazás az epekövem körül. ÉS, nov. 27.)

*

A magyar egészségügyi ipar hosszú évtizedek óta teljes erőbedobással, elképzelhetetlen mértékű közpénz felhasználásával azon dolgozik éjjel-nappal, hogy minden legyen, csak egészség ne.

Egyetlen velünk élő területen sem annyira látványos a reálisan létezett szocializmus túlélőereje, kreativitása és lobbiképessége, mint az egészségügyben. Sehol sem virágzik annyira az állami tulajdonlásból-menedzselésből fakadó kollektív felelőtlenség és lelketlenség, a hiány és a pazarlás kettőssége, a szigorú hierarchia, ahol a páciens van legalul, a kiszolgáltatottság, a megalázottság, és főleg a hálapénz nevű intézményes korrupció, valamiféle piacot imitálandó.

A hálapénz nem maradhatna fenn ennyire makacsul, ha nem éltetné az az igényünk, hogy azzal a jövendő méltányos eü-ellátásba invesztálunk, azaz nem hálát érzünk azért, amiért valaki szánalmas fizetése dacára is elvégzi a munkáját, hanem alapszintű, normális miheztartást szeretnénk pluszpénzért. Teljesen egyértelmű, hogy ez – jelenlegi – állami, "ingyenes" keretek között elérhetetlen vágyálom. Ugyanezt a piaci logikát kérjük számon a nyugdíjaknál is, amikor arra panaszkodunk, hogy hány évig fizettük a járulékot, és csak ennyit kapunk. Holott a kettő között soha nem volt kapcsolat, helló.

Ráadásul érdemes észrevenni, hogy a vizitdíjas kétharmad létrejöttével semmi új nem történt: az elmúlt években több kutatás is ezt a privatizáló trendet jelezte, sőt, valószínűleg már a "szociális népszavazás" idején is pontosan tudta mindenki, mekkora fos az állami eü, csak éppen erősebb volt a gyurcsánytakarodj. A Róbert Károly magánkórház és a Szinapszis Kft. felmérése szerint a "járulékfizetők méltányosnak tartanák, ha az OEP-nek befizetett összegegeket felhasználhatnák, amikor magán-egészségügyi szolgáltatás vesznek igénybe", ugyanis csupán 9%-uk "gondolja azt, hogy a járulék összege és a szolgáltatás minősége is megfelelő".

Nyilván skizo állapotokra utal, de ezzel párhuzamosan igen mélyre ivódott a komoly emberek által is hirdetett sámánista-kórházvédő-antikapitalista attitüd, a "beteg ember nem bízható a piac kegyeire, a profitorientált rendszer veszélyezteti a társadalmi szolidaritást" című nettó őrület. Mintha nem pont az lenne a kulcskérdés, hogy sikerül-e végre magánérdekeltséget kicsiholni ennek az embertelen gépezetnek legalább valamely alrendszeréből, legyen szó személyzetről, kórházfenntartókról, finanszírozókról. Mert szögezzük le: az, ami most van, nem egészségügy.

*

"Nem az lepett meg, hogy milyen a higiénia és a kórtermek állapota, hanem a közöny és az a fajta szemlélet volt számomra döbbenetes, amelyet az orvosok és a nővérek részéről tapasztaltam. Egy darab kutyapiszoknak több becsülete van, mint egy betegnek." (Praxis blog)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

57 menekültet szállítottak az olasz hatóságok Lampedusára

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

114 ezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson, de a hajléktalanok nem

114 ezer külföldi szavazhat az önkormányzati választáson, de a hajléktalanok nem

Régen tényleg minden jobb volt? Avagy miért érdemes csínján bánni a nosztalgiával...

Régen tényleg minden jobb volt? Avagy miért érdemes csínján bánni a nosztalgiával...

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén