Ez éppen olyan, mintha Jamaicában Bob Marley, vagy az Államokban Bruce Springsteen lenne a kulturális tárca felelőse - kommentálta a New York Times a hírt, amely szerint Gilberto Gil énekes-dalszerző lett Brazília kulturális minisztere. A tropicalismo néven ismert zenei ellenkulturális irányzat meghatározó alakja, a gitárral forradalmat elindítani akaró Gil nagy utat tett meg a börtöntől a miniszteri bársonyszékig. És egyáltalán nem ülhet benne kényelmesen.

"Hétfőtől péntekig dolgozom mint miniszter, szombaton és vasárnap pedig fellépni megyek" - mondta Gil, aki afro-brazil gyökereit hansúlyozandó, a kormány bemutatkozásakor rastafrizurásan, fehér nadrágban és pólóban jelent meg. Gil nem gondolja, hogy zenészi pályáját fel kellene áldoznia a miniszterségért, már csak azért sem, mert "nem jön ki a miniszteri fizetésből" -  idézte őt a New York Times. 
Gil, mint mondta, "a kődobálóéból a betört üveg szerepére váltott". Bírálói szerint Luiz Inácio Lula da Silva elnök olyan személyt kért fel a szerdán hivatalba lépett új, baloldali brazil kormány kulturális miniszteri posztjára, akinek legfeljebb a politikai ellenállásban volt gyakorlata, a hivatalos politikacsinálásban, különösen a kormányzati munkában viszont újonc. Hívei hangoztatják, a hatvanéves, Zöld párti Gil szülőföldjén, Bahia államban látott már el közéleti funkciókat, dolgozott az ottani kulturális kormányzatban, s egy évtizede működteti környezetvédelmi alapítványát; ám ennél fontosabb, hogy ő az, amivé sok politikus hiába szeretne válni: nemzeti hős - a saját jogán.
A brazil zene legnagyobb hazai és nemzetközi sztárját a világ zeneipara is kitüntette: 1999-ben a Quanta Ao Vivo című lemezéért a legjobb world music albumnak járó Grammy-díjat kapta. A díj életművének és politikai kiállásának is szólhatott, hiszen a brazil zenei undegroundból érkezett Gil dalaival a polgárjogokért, a feketék jogaiért harcolt. 1969-ben szerzőtársával, Caetano Velosóval együtt hónapokat töltött a katonai junta börtönében, majd hároméves londoni emigrációba vonult. A tropicalismo néven ismert politikus zenei műfajt, amely a jazz, a brazil népzene és tánczene, a salsa, a samba, a bossanova elemeit keveri, ő hozta át Európába. Dolgozott együtt  a reggae nagy előadójával és producerével, Jimmy Cliffel, Bob Marley reggaezenekarával, a Wailers-szel, a Pink Floyddal és a Yes-szel.
Gil miniszteri debütálása a kulturális életben sem tetszik mindenkinek. A jobboldalt kezdettől magára haragította, amikor a hatvanas évek végén uralmon lévő katonai diktatúrával szemben a tropicalismo a korlátlan személyes szabadságot, a drogok és a szex iránti megengedő attitűdöt hirdette.  De a brazil baloldal sem feltétlen híve Gilnek, a zenei forradalmárnak: ő mindig is távol tartotta magát Dél-Amerika radikális marxista forradalmáraitól, akik nem kedvelték elkötelezettségét az általuk az imperializmus manifesztációjának tartott nyugati rock and roll és a pánafrikanizmus iránt. Az elnök tanácsadói és a baloldal politikusai között is akadnak, akik szerencsétlen választásnak tarják Gilt, s baloldali művészek máris újságcikkekben sürgetik lemondását, mondván, nem elég széles látókörű, nem eléggé felelős személy a miniszteri poszthoz.
 
"Meg kell szabadulnunk attól az elképzeléstől, hogy a kulturális miniszter csinálja a kultúrát" - jelentette ki Gil, aki szerint "a miniszter csak a feltételeket teremti meg, amelyek között  a kulturális élet működni képes. Csak közvetítő azok között, akik csinálják, illetve akik fogyasztják a kultúrát".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

Kilenc év börtönt kapott a férfi, aki a mellette alvó nő nadrágjába dugta a kezét

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár