Tetszett a cikk?

Ez éppen olyan, mintha Jamaicában Bob Marley, vagy az Államokban Bruce Springsteen lenne a kulturális tárca felelőse - kommentálta a New York Times a hírt, amely szerint Gilberto Gil énekes-dalszerző lett Brazília kulturális minisztere. A tropicalismo néven ismert zenei ellenkulturális irányzat meghatározó alakja, a gitárral forradalmat elindítani akaró Gil nagy utat tett meg a börtöntől a miniszteri bársonyszékig. És egyáltalán nem ülhet benne kényelmesen.

"Hétfőtől péntekig dolgozom mint miniszter, szombaton és vasárnap pedig fellépni megyek" - mondta Gil, aki afro-brazil gyökereit hansúlyozandó, a kormány bemutatkozásakor rastafrizurásan, fehér nadrágban és pólóban jelent meg. Gil nem gondolja, hogy zenészi pályáját fel kellene áldoznia a miniszterségért, már csak azért sem, mert "nem jön ki a miniszteri fizetésből" -  idézte őt a New York Times. 
Gil, mint mondta, "a kődobálóéból a betört üveg szerepére váltott". Bírálói szerint Luiz Inácio Lula da Silva elnök olyan személyt kért fel a szerdán hivatalba lépett új, baloldali brazil kormány kulturális miniszteri posztjára, akinek legfeljebb a politikai ellenállásban volt gyakorlata, a hivatalos politikacsinálásban, különösen a kormányzati munkában viszont újonc. Hívei hangoztatják, a hatvanéves, Zöld párti Gil szülőföldjén, Bahia államban látott már el közéleti funkciókat, dolgozott az ottani kulturális kormányzatban, s egy évtizede működteti környezetvédelmi alapítványát; ám ennél fontosabb, hogy ő az, amivé sok politikus hiába szeretne válni: nemzeti hős - a saját jogán.
A brazil zene legnagyobb hazai és nemzetközi sztárját a világ zeneipara is kitüntette: 1999-ben a Quanta Ao Vivo című lemezéért a legjobb world music albumnak járó Grammy-díjat kapta. A díj életművének és politikai kiállásának is szólhatott, hiszen a brazil zenei undegroundból érkezett Gil dalaival a polgárjogokért, a feketék jogaiért harcolt. 1969-ben szerzőtársával, Caetano Velosóval együtt hónapokat töltött a katonai junta börtönében, majd hároméves londoni emigrációba vonult. A tropicalismo néven ismert politikus zenei műfajt, amely a jazz, a brazil népzene és tánczene, a salsa, a samba, a bossanova elemeit keveri, ő hozta át Európába. Dolgozott együtt  a reggae nagy előadójával és producerével, Jimmy Cliffel, Bob Marley reggaezenekarával, a Wailers-szel, a Pink Floyddal és a Yes-szel.
Gil miniszteri debütálása a kulturális életben sem tetszik mindenkinek. A jobboldalt kezdettől magára haragította, amikor a hatvanas évek végén uralmon lévő katonai diktatúrával szemben a tropicalismo a korlátlan személyes szabadságot, a drogok és a szex iránti megengedő attitűdöt hirdette.  De a brazil baloldal sem feltétlen híve Gilnek, a zenei forradalmárnak: ő mindig is távol tartotta magát Dél-Amerika radikális marxista forradalmáraitól, akik nem kedvelték elkötelezettségét az általuk az imperializmus manifesztációjának tartott nyugati rock and roll és a pánafrikanizmus iránt. Az elnök tanácsadói és a baloldal politikusai között is akadnak, akik szerencsétlen választásnak tarják Gilt, s baloldali művészek máris újságcikkekben sürgetik lemondását, mondván, nem elég széles látókörű, nem eléggé felelős személy a miniszteri poszthoz.
 
"Meg kell szabadulnunk attól az elképzeléstől, hogy a kulturális miniszter csinálja a kultúrát" - jelentette ki Gil, aki szerint "a miniszter csak a feltételeket teremti meg, amelyek között  a kulturális élet működni képes. Csak közvetítő azok között, akik csinálják, illetve akik fogyasztják a kultúrát".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Annyit káromkodtak a papagájok, hogy nem bírtak velük a gondozók

Annyit káromkodtak a papagájok, hogy nem bírtak velük a gondozók

Több mint egy hónapig fennakadások lesznek a belvárosban a 3-as metró felújítása miatt

Több mint egy hónapig fennakadások lesznek a belvárosban a 3-as metró felújítása miatt

Hiába Orbán kirohanása, Von der Leyen megbízik a kormány által bírált EU-biztosban

Hiába Orbán kirohanása, Von der Leyen megbízik a kormány által bírált EU-biztosban