A Financial Times szerint a szövetségeseket megosztották az iraki tévé ellen végrehajtott támadások. A vezető üzleti-politikai napilapnak a kormány egyik magas rangú tanácsadója azt mondta, hogy a média csak "egészen szélsőséges esetben" válhat katonai célponttá. Az Amnesty International (AI) szerint egy tévéállomás polgári létesítmény; bombázása háborús bűntett.

Financial Times szerint Tony Blair kormányfő előző nap a londoni alsóházban az ellenzék iraki tévé elhallgattatását követelő felvetésére azt válaszolta: jogi követelmény, hogy a kijelölt célpontok katonai jelentőséggel bírjanak. Vincent Brooks dandártábornok, az amerikai középső parancsnokság helyettes hadműveleti főnöke szerint ugyanakkor megvan az alapja a tévé elleni támadásoknak, mivel a rezsim a televízión keresztül továbbít parancsokat a hadseregnek.
A londoni székhelyű Amnesty International emberi jogi szervezet szerint megengedhetetlen egy tévéállomás bombázása csak azért, mert azt valamely kormány propagandacélokra használja. Az AI nyilatkozata szerint a tévé polgári létesítménynek számít, és mint ilyen, nemzetközi jogi védelem alatt áll. A világ legnagyobb emberi jogi csoportja szerint polgári célpontok támadása háborús bűncselekmény.
A BBC Monitoring - a BBC külföldi tévé- és rádióadásokat figyelő szolgálata - csütörtökön azt jelentette, hogy a folyamatos támadások ellenére, bizonyos szünetekkel továbbra is fogható az iraki tévé műholdas adása. A szolgálat szakértője szerint valószínű, hogy Bagdadban száloptikás jeltovábbító hálózatot építettek ki a kormánytévének, és erre a hálózatra több ponton mozgó átjátszó állomások kapcsolhatók rá. A száloptikás rendszerre nem hat az amerikaiak által kifejlesztett "e-bomba", amely elektromágneses impulzusok segítségével megbénítja a hagyományos jeltovábbító rendszereket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Orbán Viktor sem remélhetne nagyobb káoszt: anarchia a briteknél és az EU-ban is

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

Texasi miniló segít a Bethesda Gyermekkórházban fekvő beteg gyerekeknek - fotó

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít

BKV-s szakszervezet is a „rabszolgatörvény” ellen mozgósít