Tetszett a cikk?

Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter a terrorizmus elleni hatékonyabb harc érdekében az amerikaiakéhoz hasonló "jogkört" követel Moszkvának. Egy lapinterjúban Ivanov azt vetette fel, hogy orosz csapatok a jövőben az ország határain túl is csapásokat mérhessenek egyes célpontokra.

A Krasznaja Zvezda pénteki számában közölt interjúban Szergej Ivanov síkra szállt azért, hogy a hadsereg az orosz határokon túl is jogosult legyen csapást mérni terrorista célpontokra. Mint hozzátette, ilyen csapásokra csak azután kerülhet sor, ha "kimerültek a politika és a diplomácia eszközei". Ivanov kijelentése megerősítette az orosz elnök tavaly őszi fenyegetését, amikor a moszkvai színházban lezajlott túszdráma után Vlagyimir Putyin közölte: Moszkva képes lecsapni a terroristákra, "bárhol legyenek is".
Ivanov kijelentése azt sejteti, hogy Moszkva Washingtonéval azonos "jogkörre" tart igényt a terrorizmus elleni fellépés terén. Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettes 2002 februárjában, a müncheni biztonságpolitikai értekezleten kertelés nélkül kimondta: nem lehet kivédeni a terrorista fenyegetéseket minden helyszínen és minden időpontban, ezért "az egyetlen helyes védekezési mód a támadás, eljutva a terror agytrösztjéig". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!