Tetszett a cikk?

A német rendőrség megrohamozta azt a brémai városi buszt, amelyet pénteken reggel kerített hatalmába egy fegyveres, és kiszabadította a maradék hat túszt. A csaknem hétórás túszdráma lövöldözés és személyi sérülés nélkül ért véget Hannover és Hildesheim között, az autópályán.

Korábban elengedte négy felnőtt túszát az észak-németországi Hildesheim közelében feltartóztatott brémai autóbusz pisztolyos eltérítője, aki péntek délután közölte, hogy dél felé óhajtja folytatni útját. A fegyveres férfi péntek reggel kerítette hatalmába a tizenöt utast szállító buszt az északnémet nagyvárosban.
A német rendőrök az A7-es autópályán, Hannover és Hildesheim között, Klein Förste helységnél zárták körül a buszt, amelyen még 11 túsz maradhatott, köztük több gyerek. A rendőrök a gyerekek szabadon bocsátására igyekeztek rábeszélni a 25 év körüli, "délvidéki kinézetű" eltérítőt, aki előzőleg sértetlenül elengedett egy vérkeringési zavarokkal küszködő férfit és még három túszt. A túszejtő beszélni akart Henning Scherf brémai polgármesterrel, továbbá egy másik sofőrt követelt, hogy folytathassa útját dél felé, a busz vezetője ugyanis nehezen bírta a lélektani nyomást. A busz nyitott ajtaján át folytatott első beszélgetésen az eltérítő egy új mobiltelefont, ételt és italt kért, s higgadt benyomást keltett.
Az autóbuszt korábban egy mesterségesen okozott forgalmi dugóval sikerült feltartóztatni. A rendőrségnek telefonon kapcsolatot teremtett a túszejtővel, aki leadott egy lövést a levegőbe, szerencsére azonban senki sem sérült meg. A túszejtő a tárgyalások feltételének szabta, hogy "sehol ne lásson rendőrt" - értesült a dpa német hírügynökség. Tettének indítékát és úticélját továbbra nem fedte fel.
A férfi lőfegyverrel a kezében kora délelőtt szállt fel még Bréma területén a 120-as járatra, és menetirányának megváltoztatására kényszerítette a buszsofőrt. Az autóbuszról később három utas leszállt. Az autópályán haladó buszt a rendőrség és a mentőszolgálat több tucat járműve követte. A rendőrség különleges alakulatát készültségbe helyezték. A brémai közlekedési vállalat szerint a busz tankolás után 800 kilométert tehet meg.
Két héttel ezelőtt Berlinben térítettek el egy tömegközlekedési eszközt fegyveresek. A buszt akkor egyórás száguldás után, a schönebergi gyorsvasút közelében sikerült közrefognia két rendőrségi autónak. A két rabló előzőleg ötvenezer eurót zsákmányolt a Commerzbank Steglitz kerületi fiókjából. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!