A német rendőrség megrohamozta azt a brémai városi buszt, amelyet pénteken reggel kerített hatalmába egy fegyveres, és kiszabadította a maradék hat túszt. A csaknem hétórás túszdráma lövöldözés és személyi sérülés nélkül ért véget Hannover és Hildesheim között, az autópályán.

Korábban elengedte négy felnőtt túszát az észak-németországi Hildesheim közelében feltartóztatott brémai autóbusz pisztolyos eltérítője, aki péntek délután közölte, hogy dél felé óhajtja folytatni útját. A fegyveres férfi péntek reggel kerítette hatalmába a tizenöt utast szállító buszt az északnémet nagyvárosban.
A német rendőrök az A7-es autópályán, Hannover és Hildesheim között, Klein Förste helységnél zárták körül a buszt, amelyen még 11 túsz maradhatott, köztük több gyerek. A rendőrök a gyerekek szabadon bocsátására igyekeztek rábeszélni a 25 év körüli, "délvidéki kinézetű" eltérítőt, aki előzőleg sértetlenül elengedett egy vérkeringési zavarokkal küszködő férfit és még három túszt. A túszejtő beszélni akart Henning Scherf brémai polgármesterrel, továbbá egy másik sofőrt követelt, hogy folytathassa útját dél felé, a busz vezetője ugyanis nehezen bírta a lélektani nyomást. A busz nyitott ajtaján át folytatott első beszélgetésen az eltérítő egy új mobiltelefont, ételt és italt kért, s higgadt benyomást keltett.
Az autóbuszt korábban egy mesterségesen okozott forgalmi dugóval sikerült feltartóztatni. A rendőrségnek telefonon kapcsolatot teremtett a túszejtővel, aki leadott egy lövést a levegőbe, szerencsére azonban senki sem sérült meg. A túszejtő a tárgyalások feltételének szabta, hogy "sehol ne lásson rendőrt" - értesült a dpa német hírügynökség. Tettének indítékát és úticélját továbbra nem fedte fel.
A férfi lőfegyverrel a kezében kora délelőtt szállt fel még Bréma területén a 120-as járatra, és menetirányának megváltoztatására kényszerítette a buszsofőrt. Az autóbuszról később három utas leszállt. Az autópályán haladó buszt a rendőrség és a mentőszolgálat több tucat járműve követte. A rendőrség különleges alakulatát készültségbe helyezték. A brémai közlekedési vállalat szerint a busz tankolás után 800 kilométert tehet meg.
Két héttel ezelőtt Berlinben térítettek el egy tömegközlekedési eszközt fegyveresek. A buszt akkor egyórás száguldás után, a schönebergi gyorsvasút közelében sikerült közrefognia két rendőrségi autónak. A két rabló előzőleg ötvenezer eurót zsákmányolt a Commerzbank Steglitz kerületi fiókjából. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak