Tetszett a cikk?

Colin Powell amerikai külügyminiszter Izraelben igyekszik új lendületet adni a közel-keleti béketerv megvalósításának. Az amerikai diplomácia vezetője Ariel Saron izareli és Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnökkel folytat külön-külön tárgyalásokat; az izraeli hadsereg egységei csütörtökön a telepesek ellenállása közepette megkezdték az első olyan lakott, palesztin területen lévő zsidó telep lebontását, amelyet a béketerv értelmében fel kell számolni.

Az izraeli kormányfővel esedékes megbeszélésén Ariel Saron közölni fogja vendégével, hogy az akabai csúcs óta a palesztin hatóság nem tett konkrét lépéseket a terror megfékezéséért, holott Izrael kiürített néhány előretolt állást, és szabadon bocsátott számos palesztin foglyot - jelentette a Háárec című izraeli napilap. Eközben a palesztin miniszterelnök tovább tárgyalt a szélsőséges szervezetek képviselőivel az Izrael ellen irányuló merényletek beszüntetéséről. Mahmúd Abbász csütörtökön este tizenhárom palesztin fegyveres csoport küldötteivel tanácskozott, ám a felek nem értek el haladást.
Izrael azt követeli, hogy Abbász sújtson le kemény kézzel az öngyilkos merényleteket elkövető csoportokra. A Hamász és az Iszlám Dzsihád értésre adták: esetleg hajlandók beszüntetni az Izrael területén elkövetett akciókat, ám továbbra is célpontnak tekintik a Ciszjordániában tartózkodó izraeli katonákat és telepeseket. Ez elfogadhatatlan Izrael számára.
A palesztin biztonsági államminiszter a londoni The Timesnak nyilatkozva úgy vélte: a béketerv megvalósításának fő akadályát nem a palesztin terrorizmus, hanem az izraeli hadsereg képezi. Mohamed Dahlán szerint Abbász már majdnem megegyezett a Hamásszal, ám ekkor "az izraeli hadsereg célba vette Abdelaziz ar-Rantiszit, a szervezet egyik vezetőjét, mivel (a hadsereg) elutasítja azt az elképzelést, hogy a palesztinok megállapodhatnak maguk között" az erőszak leállításáról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rákapcsol a Honor: sorra jönnek az új telefonok, köztük egy összehajtható is

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban

Radar360: Kínai vakcinapara és egy videó arról, mi megy a kaszinókban