Tetszett a cikk?

Két robbanás a HSBC brit magánbank közelében következett be, a harmadik pedig a brit konzulátus előtt. További merényletektől tartva több nemzetközi pénzügyi intézet is megkezdte munkatársai evakuálását.

Öt nagy erejű robbanás rázta meg csütörtök délelőtt Isztambult, öt nappal azután, hogy a nagyváros két zsinagógája közelében elkövetett pokolgépes merénylet 24 ember életét oltotta ki. A merényleteket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a Nagy Iszlám Keleti Harci Front (IBDA-C) nevű török csoport követte el - közölte névtelen telefonáló az Anadolu Ajansi török hírügynökségnél.A pokolgépes merényletek célja a HSBC bank két épülete, valamint a brit konzulátus székháza volt. Török források szerint Roger Short főkonzul nem sokkal a robbantás előtt lépett be a misszió épületébe. A 27 halálos áldozat közül 14-en a brit konzulátuson és annak környékén vesztették életüket; az AFP hírügynökség szerint ők valószínűleg a konzulátus alkalmazottjai voltak.A HSBC isztambuli központja szintén súlyosan megrongálódott, a bank egy napra bezárta minden törökországi fiókját. További merényletektől tartva több nemzetközi pénzügyi intézet is megkezdte munkatársai evakuálását. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője Londonban közölte: az Egyesült Államok felfüggesztette az ügyfélfogadást isztambuli konzulátusán. Az amerikai állampolgároknak azt tanácsolta, hogy kerüljék el az épületet.A robbantások áldozatai között egyelőre nincs olyan, akit magyarként azonosítottak volna - közölte Czimborás Gabriella isztambuli magyar főkonzul. A támadásokat követően megerősítették a Török Köztársaság és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének védelmét. "A rutinintézkedést az ésszerű óvatosság, a megelőzés indokolja, semmiféle információ nincs esetleges bűncselekmény előkészületeiről" - közölte Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője.Az Európai Bizottság a török nép elleni támadásoknak minősítette a robbantásokat. "Függetlenül az indítékoktól, semmi sem igazolhat ilyen barbár tetteket" - mondta Romano Prodi bizottsági elnök szóvivője. A Vatikán szóvivője, Joaquín Navarro-Valls a pápa nevében ítélte el az isztambuli merényleteket, rámutatva: a terrorizmus csak súlyosbítja azokat a problémákat, amelyeket megoldani kíván. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Ha Orbán vétózik, uniós ingyen pénztől esünk el

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait