Tetszett a cikk?

Andrea Klump volt terrorista ismét kénytelen bíróság elé állni: a 46 éves asszony pere csütörtökön kezdődik Stuttgartban, ahol azzal vádolják, hogy 1991 decemberében részt vett egy magyarországi merényletben.

A szövetségi ügyészség vádirata szerint Klump Horst Ludwig Meyerrel, s egy másik, ismeretlen tettessel zsidó kivándorlókat szállító buszt próbált felrobbantani Budapesten.

Meyer és Klump is körözött terroristák voltak, a működését 1998-ban befejező RAF (Rote Armee Fraktion - Vörös Hadsereg Frakció) nevű német szélsőbalos szervezettel hozták őket kapcsolatba. 1999-ben együtt fogták el őket Bécsben, Meyert a rajtaütéskor tűzharcban lelőtte a rendőrség.A busz a volt Szovjetunióból kivándorolni szándékozó zsidókkal és kísérőikkel a Ferihegyi repülőtérre tartott, amikor a távirányítással működésbe hozott pokolgép felrobbant.Az elkövetők az út szélén leállított személygépkocsiban rejtették el a mintegy 25 kilogramm robbanóanyagot, de a távirányító néhány másodperccel korábban lépett működésbe. Így elsősorban nem az elhaladó autóbuszt sújtotta a robbanás ereje, hanem a felvezető rendőrségi gépkocsit.Két rendőr súlyosan megsebesült, a busz utasai közül négyen könnyebben. Néhány nappal később a Mozgalom Jeruzsálem Felszabadításáért nevű szervezet vállalta a merényletet.Az ügyészség 33 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolja Andrea Klumpot, aki ügyvédjének egy korábbi közlése szerint tagadja a vádat. Klump nevét már letartóztatása után kapcsolatba hozták a budapesti merénylettel, de a nyomozóknak DNS-elemzéssel 2001-ben sikerült egy budapesti lakásból származó mintát a személyéhez kötni. Klumpot 2001-ben a stuttgarti felső bíróság kilenc évi szabadságvesztéssel sújtotta a spanyolországi Rotában található amerikai katonai létesítmény ellen elkövetett - sikertelen - merénylet miatt. Klump tagadta, hogy az RAF tagja lenne, s a bíróság ejtette is ezt a vádpontot.Andrea Klump újabb pere várhatóan szeptemberben zárul majd, a bíróság 21 tárgyalási napot tűzött ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!