Andrea Klump volt terrorista ismét kénytelen bíróság elé állni: a 46 éves asszony pere csütörtökön kezdődik Stuttgartban, ahol azzal vádolják, hogy 1991 decemberében részt vett egy magyarországi merényletben.

A szövetségi ügyészség vádirata szerint Klump Horst Ludwig Meyerrel, s egy másik, ismeretlen tettessel zsidó kivándorlókat szállító buszt próbált felrobbantani Budapesten.

Meyer és Klump is körözött terroristák voltak, a működését 1998-ban befejező RAF (Rote Armee Fraktion - Vörös Hadsereg Frakció) nevű német szélsőbalos szervezettel hozták őket kapcsolatba. 1999-ben együtt fogták el őket Bécsben, Meyert a rajtaütéskor tűzharcban lelőtte a rendőrség.A busz a volt Szovjetunióból kivándorolni szándékozó zsidókkal és kísérőikkel a Ferihegyi repülőtérre tartott, amikor a távirányítással működésbe hozott pokolgép felrobbant.Az elkövetők az út szélén leállított személygépkocsiban rejtették el a mintegy 25 kilogramm robbanóanyagot, de a távirányító néhány másodperccel korábban lépett működésbe. Így elsősorban nem az elhaladó autóbuszt sújtotta a robbanás ereje, hanem a felvezető rendőrségi gépkocsit.Két rendőr súlyosan megsebesült, a busz utasai közül négyen könnyebben. Néhány nappal később a Mozgalom Jeruzsálem Felszabadításáért nevű szervezet vállalta a merényletet.Az ügyészség 33 rendbeli gyilkossági kísérlettel vádolja Andrea Klumpot, aki ügyvédjének egy korábbi közlése szerint tagadja a vádat. Klump nevét már letartóztatása után kapcsolatba hozták a budapesti merénylettel, de a nyomozóknak DNS-elemzéssel 2001-ben sikerült egy budapesti lakásból származó mintát a személyéhez kötni. Klumpot 2001-ben a stuttgarti felső bíróság kilenc évi szabadságvesztéssel sújtotta a spanyolországi Rotában található amerikai katonai létesítmény ellen elkövetett - sikertelen - merénylet miatt. Klump tagadta, hogy az RAF tagja lenne, s a bíróság ejtette is ezt a vádpontot.Andrea Klump újabb pere várhatóan szeptemberben zárul majd, a bíróság 21 tárgyalási napot tűzött ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön