Tetszett a cikk?

Megdőlni látszik a bíróságon a nyomozószervek hivatalos verziója a Gyingyics-gyilkosságról: szerdán egy újabb szemtanú kérdőjelezte meg a rendőrségi és bírósági dokumentumokban szereplő tényeket a néhai szerb miniszterelnök elleni merényletről.

Szerdán a volt miniszterelnök gépkocsivezetője, Alekszandar Bjelics tanúskodott a maffiaperekben eljáró különleges belgrádi bíróság előtt, s ugyancsak azt állította, hogy amikor meggyilkolták a miniszterelnököt, három lövés dördült el, s nem kettő, mint ahogyan a hatósági dokumentumokban szerepel. Ugyanezt állította korábbi sajtónyilatkozataiban, illetve a keddi bírósági meghallgatáson a miniszterelnök testőre, Milan Veruovics is.A gépkocsivezető olyan dolgokról is beszélt, amelyek teljesen megkérdőjelezik a rendőrségi jelentésekben és a vádiratban szereplő tények helytállóságát. Bjelics azt állította, hogy a halálos lövés után Gyingyics arccal, s nem háttal esett be a kormánypalota ajtaján. Korábbi sajtónyilatkozataiban Veruovics is azt állította, hogy a merénylet pillanatában arccal állt a kormánypalota bejárata felé, ezért a halálos lövés nem érkezhetett a kormánypalota szomszédságában lévő Admirala Geprata utcában található irodaházból, mert az balra volt a miniszterelnöktől. A halottkémi jelentés szerint a halálos golyó a mellkas jobb oldalán fúródott a miniszterelnök testébe, s bal oldalán jött ki, súrolva bal alkarját.Ha igaz az, amit a testőr és a sofőr állít, akkor ebből az következik, hogy legalább két orvlövész vett részt a merényletben, s nem Zvezdan Jovanovics lőtte le Gyingyicset.A szerdai belgrádi napilapok nagy terjedelmet szentelnek a Gyingyics-pernek, részletesen idézik a testőr keddi vallomását, s kiemelik belőle azt a momentumot, amely szerint a miniszterelnök újraélesztésén részt vett egy bizonyos Risovics doktor, aki közeli kapcsolatban állt a merénylet értelmi szerzőjével, Milorad Lukovics Legijával. A lap szerint az altató orvost a merénylet utáni napokban őrizetbe vették, s törvénytelenül tartott pisztolyt találtak nála. Szabadulása után Risovics Kanadába távozott horvát útlevéllel (kettős állampolgár volt). (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!