Megdőlni látszik a bíróságon a nyomozószervek hivatalos verziója a Gyingyics-gyilkosságról: szerdán egy újabb szemtanú kérdőjelezte meg a rendőrségi és bírósági dokumentumokban szereplő tényeket a néhai szerb miniszterelnök elleni merényletről.

Szerdán a volt miniszterelnök gépkocsivezetője, Alekszandar Bjelics tanúskodott a maffiaperekben eljáró különleges belgrádi bíróság előtt, s ugyancsak azt állította, hogy amikor meggyilkolták a miniszterelnököt, három lövés dördült el, s nem kettő, mint ahogyan a hatósági dokumentumokban szerepel. Ugyanezt állította korábbi sajtónyilatkozataiban, illetve a keddi bírósági meghallgatáson a miniszterelnök testőre, Milan Veruovics is.A gépkocsivezető olyan dolgokról is beszélt, amelyek teljesen megkérdőjelezik a rendőrségi jelentésekben és a vádiratban szereplő tények helytállóságát. Bjelics azt állította, hogy a halálos lövés után Gyingyics arccal, s nem háttal esett be a kormánypalota ajtaján. Korábbi sajtónyilatkozataiban Veruovics is azt állította, hogy a merénylet pillanatában arccal állt a kormánypalota bejárata felé, ezért a halálos lövés nem érkezhetett a kormánypalota szomszédságában lévő Admirala Geprata utcában található irodaházból, mert az balra volt a miniszterelnöktől. A halottkémi jelentés szerint a halálos golyó a mellkas jobb oldalán fúródott a miniszterelnök testébe, s bal oldalán jött ki, súrolva bal alkarját.Ha igaz az, amit a testőr és a sofőr állít, akkor ebből az következik, hogy legalább két orvlövész vett részt a merényletben, s nem Zvezdan Jovanovics lőtte le Gyingyicset.A szerdai belgrádi napilapok nagy terjedelmet szentelnek a Gyingyics-pernek, részletesen idézik a testőr keddi vallomását, s kiemelik belőle azt a momentumot, amely szerint a miniszterelnök újraélesztésén részt vett egy bizonyos Risovics doktor, aki közeli kapcsolatban állt a merénylet értelmi szerzőjével, Milorad Lukovics Legijával. A lap szerint az altató orvost a merénylet utáni napokban őrizetbe vették, s törvénytelenül tartott pisztolyt találtak nála. Szabadulása után Risovics Kanadába távozott horvát útlevéllel (kettős állampolgár volt). (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

Kovács Zoltán nem tekinti újságírónak a Politico magyar származású alkalmazottját

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt