A legfelsőbb szövetségi bíróság hétfőn elutasította egy kaliforniai ateista érveit arról, hogy a hűségeskü sérti az állam és az egyház szétválasztását kimondó alkotmányt.

Az amerikai iskolások milliói a jövőben is említhetik Isten nevét a nemzeti lobogó előtt naponta közösen elszavalt hűségesküben. Az amerikai iskolások minden tanítási napon megfogadják, hogy hűségesek maradnak az Egyesült Államok zászlajához, a köztársasághoz, az Isten színe előtt egy és oszthatatlan nemzethez.Nem kötelező a diákoknakA kaliforniai panaszos, Michael Newdow jogászdoktor azt hangsúlyozta, hogy az Isten színe előtt kifejezés sérti az állam és az egyház elválasztásának elvét és megosztja a társadalmat. Az eskü elmondása egy régebbi legfelsőbb bírósági döntés értelmében nem kötelező a diákoknak, de a férfi azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy 10 éves lányának minden reggel végig kelljen hallgatnia a szövegét.A legfelsőbb szövetségi bíróság hétfőn anélkül utasította el a panaszt, hogy érdemben állást foglalt volna abban az alapvető kérdésben, hogy a hűségeskü sérti-e az alkotmányt. Az indoklás szerint a férfi a gyerek elhelyezéséért perben áll egykori élettársával, és ezért jogilag nem járhat el a kislány nevében.Az amerikaiak többsége szívesen látja Istent a szövegbenA testület mindenesetre elkerülte, hogy az ügy a választási évben éles politikai vitává dagadjon. George Bush elnök kormánya ellenezi, hogy az Istenre való utalás kikerüljön a szövegből.A fogadalmat 1892-ben írta Francis Bellami lelkész. A hűségesküt 1942-ben emelték hivatalos rangra, az "Isten színe előtt" kitételt pedig 1954-ben, a hidegháború idején, kongresszusi döntéssel iktatták a szövegbe. A felmérések szerint az amerikaiak nagy többsége ellenzi az Istenre való utalás kiiktatását a szövegből. A jogi csata azonban várhatóan folytatódni fog. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon