A NATO megbízásából a Baltikumban állomásozó belga harci gépeknek egy, a radarok által jelzett, és az észt légtérhez közeledő orosz gépet kellett volna azonosítaniuk és visszafordulásra kényszeríteniük.

Az eset még június 2-án történt. Egy földi radarállomás - amelyet Norvégia telepített Litvániába, hogy erősítse a NATO-ba március végén belépett három balti állam, Lettország, Litvánia és Észtország légvédelmét - azt észlelte, hogy egy IL-18-as repülőgép az orosz légtérben, nagyon alacsonyan, a felszín közelében repülve Észtország határaihoz közelít.A NATO helyi légvédelmi parancsnoksága megpróbálta felvenni a kapcsolatot az orosz repülő pilótájával, de mert ő nem felelt, utasítást adott az egyik litvániai légitámaszponton riadókészültségben várakozó két belga F-16-os vadászgépnek a felszállásra.A gépek a földi irányítás által megadott pontra repültek, de végül nem találták ott az orosz gépet, amely valószínűleg idejében visszafordult. Az IL-18-asokat az orosz haderő elektronikus felderítésre használja, és az akciónak belga szakértők szerint valószínűleg a NATO által a balti köztársaságokba telepített légvédelem "tesztelése" volt a célja.A három balti állam március végén lépett be a NATO-ba, és ezzel csatlakoztak a katonai szövetség egységes légvédelmi rendszeréhez is: mivel azonban gyakorlatilag nincs légierejük, a többi NATO-tag vállalta légterük biztosítását, és ennek keretében állomásozik náluk március 29. óta négy belga vadászgép.A belgák három hónapig, azaz június végéig tartják a Baltikumban gépeiket, július elsejétől Dánia veszi át tőlük ezt a feladatot. A belga repülők eddig csak gyakorló bevetéseket hajtottak végre: ez volt az első éles bevetésük. Egyébként a riadóztatás után, a behatolás helyszínére sietve szuperszonikus sebességgel húztak el a lett főváros, Riga felett, ezzel hangrobbanást - egyes helyi lakosok között pánikot - okozva. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata