szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átfogó dohányzásellenes kampányt kezdett az Európai Bizottság kedden, a gyakorlatba ültetve ezzel az Európai Unió egyik legfontosabb jelenlegi közegészségügyi prioritását.

Európában a dohányzással összefüggő betegségek a halálesetek okozói között az első helyre kerültek: minden hetedik halálozás ilyenre vezethető vissza, a dohány a bizottság adatai szerint a 25 uniós tagországban összesen 650 ezer életet vesz el évente (világszinten 5 milliót). Különösen szomorúnak tartja ezt a brüsszeli végrehajtó szerv annak fényében, hogy elkerülhető betegségekről van szó.

Lesújtó emellett a dohányzás kívülállókra tett hatása is: a passzív dohányosok körében 15 százalékkal magasabb a halálozási arány még akkor is, ha ők maguk soha nem dohányoztak.

Az Európai Bizottság egészségügyi felelőse, Markosz Kiprianu ezért tájékoztatási és felvilágosító kampányt indított az unió 25 tagországában, elsősorban a gyermekeket és fiatalokat célozva meg azzal. A brüsszeli végrehajtó szerv azért is kapcsolódik aktívan a dohányzásmegelőzésbe, mert közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az uniós szintű fellépést az emberek is szükségesnek tartják. Az akcióba mindazonáltal bevonják a dohányzásellenes szervezetek európai hálózatát is.

A kampány során a huszonöt tagországban rendezett roadshow-kkal (kihelyezett multimédiás előadásokkal), televíziós hirdetésekkel, az elektronikus és írott sajtó bevonásával, illetve külön rendezvényekkel igyekeznek segíteni a megelőzésben, a leszokásban, a passzív dohányzás ártalmainak ismertetésében, és a dohányzás társadalmi okainak minden eddiginél mélyebb feltárását is tervezik.

Az EU már eddig is hozott intézkedéseket a dohányzás visszaszorítására, köztük reklámtilalmat, illetve annak kötelezettségét, hogy a dohánytermékeken tüntessék fel a szenvedély súlyos következményeit. Hamarosan minden dohánytermék csomagolásán képekkel is próbálnak elriasztani a dohányzástól, illetve Brüsszel arra sürgeti a tagországokat, hogy nyilvános helyen sehol ne engedjék a dohányzást.

A különböző kampányokkal az elmúlt két évtizedben már sikerült is jelentősen visszaszorítani a dohányzást az unióban. A 25 EU-tagállam közül 22-ben csökkent a dohányzók száma, különösen a férfiak körében. A legnagyobb arányú csökkenés a bizottság adatai szerint azokban az országokban következett be, ahol a legradikálisabb központi intézkedéseket hozták erre.

Magyarországon 1986-2003 között 49-ről 42 százalékra csökkent a dohányzó férfiak aránya, viszont a nőké 22-ről 29 százalékra emelkedett. 1997-ben a 15 éves lányok 28, a fiúk 36 százaléka, 2002-ben a lányok 26, a fiúk 28 százaléka mondta azt, hogy hetente legalább egyszer dohányzik.

Bizottsági adatok szerint a huszonöt EU-tagországnak évente 98-130 milliárd euróba kerül a dohányzással összefüggő betegségek kezelése, ami a teljes uniós jövedelem 1-1,4 százaléka. A bizottság azért is fellép, hogy szűnjön meg a dohánytermelők uniós támogatása, de ez több százezer termelő életében okozna elfogadhatatlanul nagymértékű rosszabbodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A nőknek jobban árt a dohányzás

A nők számára a dohányzás súlyosabb egészségügyi kockázattal jár, mint a férfiak számára, s a nikotinfüggőség több mint tíz évvel is megrövidítheti a szenvedély rabjává vált nők csoportjának átlag életkorát - derült ki egy holland felmérésből.

MTI Világ

Szigorú dohányzási tilalom vár a lettekre

A rigai parlamentben csütörtökön elfogadott törvénycsomag többek között teljes dohányzási tilalmat vezet be a munkahelyeken, valamint a tömegközlekedési eszközökön, beleértve a taxikat is.

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy