szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést a 18 évnél fiatalabb korban elkövetett bűncselekményekért az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság. A keddi döntés a halálbüntetés amerikai ellenzőinek fontos győzelme.

A legfelsőbb bírák kedden 5 szavazattal 4 ellenében úgy határoztak, hogy ellentmond a kegyetlen és szokatlan büntetés alkotmányos tilalmának a halálbüntetés kiszabása olyan személyek esetében, akik a gyilkosság idején még nem töltötték be 18. életévüket.

A döntés összesen mintegy 70 személyt érint, akiket már halálra ítéltek olyan bűncselekményekét, amelyeket 16 vagy 17 évesen követtek el. Az Egyesült Államok 50 állama közül 19 államban ítélnek halálra fiatalkorúakat.

A 15 évnél fiatalabbak kivégzését a legfelsőbb szövetségi bíróság már korábban törvényen kívül helyezte.

A legfelsőbb szövetségi bíróság 16 évvel ezelőtt még úgy foglalt állást, hogy fiatalkorúak kivégzése nem sérti a szövetségi alkotmány szóban forgó 8. kiegészítését. 2002-ben viszont törvényen kívül helyezte a szellemi fogyatékosok halálbüntetését.

Ami általában a halálbüntetést illeti, annak a legfelsőbb szövetségi bíróság 1976-ban adott zöld jelzést, és jelenleg 38 államban alkalmazzák. Összesen mintegy 3400 személy van "siralomházban", az úgynevezett halálsoron. A kivégzést általában hosszú évekkel, gyakran évtizedekkel a halálos ítélet után hajtják végre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Európában még háború idején is tilos a halálbüntetés

Hatályba lépett kedden az emberi jogok európai egyezményéhez kapcsolódó jegyzőkönyv, amely háborúban is tiltja a halálbüntetést Európában. A jegyzőkönyv életbe lépését mások mellett Oroszország és Törökország is ellenezte.

MTI Világ

Észak-Koreát a halálbüntetés eltörlésére szólította fel az ENSZ

Vitit Muntarbhorn, a világszervezet első Észak-Koreáról készült emberi jogi jelentésének készítője elítélte azt a gyakorlatot, miszerint a politikai foglyok családtagjait gyakran a "bűnszervezetben elkövetett bűncselekmények" vádja alatt "kollektív büntetésben" részesítik.

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

Ne az legyen a reakció, hogy ez egy félőrült pszichopata

A békési falut letarolta a szerda esti vihar

A békési falut letarolta a szerda esti vihar

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról

Müller Cecília sajtótájékoztatót tart a migrációs nyomásról