szerző:
MTI

Számos fenntartása ellenére az idei parlamenti választáson is a kormányzó Munkáspárt támogatása mellett döntött a világ egyik legnagyobb tömeglapja, a londoni The Sun, amelynek sokan választásokat eldöntő befolyást tulajdonítanak.

A naponta 11 millió olvasóhoz - a brit felnőtt lakosság ötödéhez - eljutó lap csütörtöki számában azt írta, hogy a szerkesztőség "nagy levegőt véve" úgy határozott: az egymás utáni harmadik kormányzati mandátumáért harcoló Labour mögött sorakozik fel.

A The Sun szerint Tony Blair munkáspárti miniszterelnök, aki saját - már hónapokkal ezelőtt bejelentett - elhatározásából most vezeti utoljára választási csatába a pártot, "megérdemel egy utolsó esélyt arra", hogy nagyralátó ígéreteit valóra váltsa. Ezt a lap a minapi pápaválasztáshoz hasonlóan a szerkesztőségi épület kéményéből feltörő vörös füsttel is jelezte; ez a Labour hagyományos színe.

A sok tekintetben egyébként erősen konzervatív irányzatú újság - amely Rupert Murdoch sajtóbirodalmának részeként ugyanahhoz a médiaistállóhoz tartozik, mint a Sky tévékonglomerátum, és a patinás The Times napilap - az ellenzéki konzervatívokról azt írta: Michael Howard tory vezér ugyan életre pofozta a pártot, és "igazi harcosnak bizonyult", nem sikerült azonban felmutatnia radikális elképzeléseket egy jobb Nagy-Britannia megteremtésére.

A The Sun a Labour támogatását egyebek között azzal indokolta: nem lehet tagadni azt a bátorságot, amelyet Tony Blair világpolitikai kérdésekben, főleg a Közel-Kelet "kitakarításában" és az Amerikához fűződő sikeres viszony fenntartásában mutat. A mérleg negatív oldalára került ugyanakkor a bevándorlás kérdése, amelyet a lap "szégyenteljesnek" nevez. A The Sun elismeri, hogy a jó szándékú bevándorlók minden országnak javára válnak, a brit kormány azonban a lap szerint nem tesz semmit a "beözönlő" illegális bevándorlók és álmenedékkérők ellen, akik "a mi adónkból élnek".

A The Sun a tavalyi EU-bővítés előtt apokaliptikus jóslatokkal tarkított, ám eredménytelen kampányt folytatott azért is, hogy az EU-bővítés után Nagy-Britannia a többi jelenlegi tagállam zöméhez hasonlóan zárja be munkaerőpiacát a csatlakozó országok előtt, amelyekből úgymond "munkavállalóknak álcázott kedvezményturisták százezrei" fogják elözönleni Nagy-Britannia jóléti rendszerét.
 
Mégis, a The Sun most arra szólította fel több mint 10 milliós olvasótáborát, hogy május 5-én a Munkáspártot támogassa, egyrészt az Irakban tanúsított helytállásért, másrészt azért, mert "nincs igazi alternatíva". 

A The Sun minden választás előtt megismétlődő politikai állásfoglalásait egy politikus sem veszi félvállról Nagy-Britanniában, mivel a lap már többször megmutatta választásokat befolyásoló erejét. Sokak szerint 1992-ben egymaga nyerte meg a parlamenti választást John Major minden felmérés szerint vesztésre álló konzervatív kormányának, amikor a voksolás napján első oldalán
közölte Neil Kinnocknak, az akkor ellenzékben lévő Munkáspárt korabeli vezérének képét, és kérte a népet: ha "ez az ember" győz, az utolsó kivándorló oltsa le a lámpát. 

A napilap a következő alkalommal, 1997-ben hasonlóan teátrális tálalásban közölte, hogy megunta a torykat, és ezúttal Tony Blair munkáspárti kormányfőjelölt mögött sorakozik fel. Blair másnap a brit politikatörténet addigi legnagyobb alsóházi többségével a háta mögött vehette át a kormányalakítási megbízást a királynőtől, és hasonló fölénnyel győzött 2001-ben is, szintén a The Sun támasztotta hátszéllel.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Die Zeit: Gyurcsány a magyar Tony Blair

Gyurcsány Ferenc portréját rajzolta meg legújabb számában a Die Zeit című német hetilap a kormányfővel és másokkal folytatott beszélgetés alapján. Egyebek között az írják, hogy "a budapesti Tony Blair" több kezdeményezést vár honfitársaitól.

MTI Világ

Behozhatatlannak tűnik Tony Blair pártjának előnye

Csaknem két éve nem látott támogatottsági előnyre tett szert a kormányzó baloldali brit Munkáspárt, amely a kedden közölt legfrissebb kimutatás szerint már 9 ponttal jár az ellenzéki konzervatívok előtt.

MTI Világ

Behozhatatlannak tűnő előnyben a brit baloldal

Behozhatatlannak tűnő előnyre tett szert a kormányzó brit baloldal a választási kampány hajrájában a keddi brit lapokban megjelent új közvélemény-kutatási adatok szerint, amelyek öt és tíz pont közötti - a brit választási rendszer alapján hatalmas arányú újabb győzelmet előrevetítő - munkáspárti előnyt mutatnak.