szerző:
MTI

Irán megválasztott elnöke tagja volt ugyan annak a radikális iszlám diákcsoportnak, amely 1979-ben elfoglalta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, de ellenezte az akciót, és nem is vett részt abban; ehelyett a szovjet nagykövetség elfoglalását javasolta - közölték Mahmúd Ahmadinezsád barátai és egykori túszejtők.

Az amerikai diplomaták túszul ejtését és 444 napi fogságban tartását végrehajtó egykori diákok szerint Ahmadinezsádnak semmilyen szerepe nem volt az akcióban. Az iráni iszlám forradalom viharos napjaiban ő ehelyett az egyetemek baloldali és kommunista diákjainak felgöngyölítésén fáradozott. A hosszú túszügy egész ideje alatt a baloldal ellen agitált és írt.

A The Washington Times című amerikai lap csütörtöki számában több volt amerikai túsz azt állította, hogy az új iráni elnökben felismerte az egyik fogva tartóját. Egyikük bizonygatta, hogy Ahmadinezsád ki is hallgatta őt.

Abbasz Abdi, a túszakciót végrehajtó diákcsoport hat vezetőjének egyike azt mondta, hogy a megválasztott iráni elnök nem volt sem a követségfoglalók, sem az őrök között. Mohszen Mirdamadi, egy másik volt követségfoglaló szintén cáfolta, hogy Ahmadinezsád részese lett volna a túszügynek. Abdi és Mirdamadi ma a demokratikus változások, a reform szószólói, és így szemben állnak az őskonzervatív megválasztott elnökkel.

Mohammad Ali Szajed Nezsád, Ahmadinezsád barátja elmondta, hogy ő és a megválasztott elnök sikertelenül érveltek a szovjet nagykövetség elfoglalása mellett. Ahmadinezsád váltig ellenezte az amerikai követség elleni támadást, mert az szerinte Irán nemzetközi elítélését vonná maga után.

Ahmadinezsád a nyilatkozók szerint csak akkor adta fel ellenkezését az amerikai nagykövetség elfoglalásával szemben, miután a forradalom vezetője, Khomeini ajatollah támogatását fejezte ki az akció iránt, de a megválasztott elnök nem vett részt abban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Újraszámolják az iráni elnökválasztás szavazatait

Az iráni hatóságok száz, véletlenszerűen kiválasztott szavazóurna tartalmának újraszámlálását rendelték el, miután számos reformerjelölt azt állította, hogy csalások történtek az elnökválasztás első fordulójában.

MTI/hvg.hu Világ

Ultrakonzervatív győzelem Iránban

Az ultrakonzervatívnak tartott Mahmúd Ahmadinedzsád fölényesen megnyerte a pénteki iráni elnökválasztást, miután a még nem végleges adatok szerint a választók több mint 61 százaléka szavazott rá, míg ellenfele, a reformer Hasemi Rafszndzsani a voksoknak csak alig 36 százalékát gyűjtötte be. A választáson egyébként 47 százalékos volt a részvételi arány.

Vélemény

Heller Ágnes:"Iránban is valamiféle Gorbacsov kellene"

A liberális demokráciák előretörése nem visszafordíthatatlan folyamat, mindazonáltal Teherán nemsokára demokratizálódhat, - állítja Heller Ágnes filozófus (76 éves), aki az elnökválasztás első fordulója előtt járt iráni előadó körúton.

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről

Füstbe és könnygázfelhőbe borult éjszakára a Kossuth tér - hírfolyamunk a tüntetésekről

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Eszét vesztő ellenzékről ír a kormányoldali média

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság